UPOZORENJE: robu koja podliježe carini dužni ste prijaviti carini na ulasku u RH, propuštanjem toga činite carinski prekršaj, ovo služi isključivo kao razjašnjivač procedure, a ne kao poziv na švercanje!
Ponukan zadnjim ne točnim izjavama u threadu o cool-pc u i istim takvim izjavama od strane ljudi, odlučio sam tome stati na kraj s malim vodićem kroz proceduru povrata poreza u obliku FAQ-a.
1. Što je povrat poreza?
Kao što ime kaže radi se o povratu poreza za robu kupljenu od stranih državljana ( u EU od ne EU državljana).
2. Kak to dela?Jel dobijem povrat na žvake?
Jednostavno, pri kupnji robe se zatraži od prodavača ili na
Global refund Tax free šalteru formular za povrat poreza uz račun.
--o vrstama malo kasnije bit će i linkova
Uvjeti su:
I. Vrijednost robe minimlano 75.01€ ( 500kn u HR) u Italiji 155,01€
II. Roba mora biti kupljena u istom danu i u istom dućanu ( ovo potonje vrijedi za tax free šaltere)
III. Dati putovnicu i ukoliko se radi o taxfree šalteru i račun, naravno
IV. na izlasku iz zemlje ili na vanjskoj granici EU ( Slovensko Hrvatska granica) kod carine zemlje iz koje se izvozi ili EU carini otići do kučiće gdje piše U 34, i dati potvrditi formular s računom skupa s putovnicom. Robu se moira izvesti iz EU u roku
3. mjeseca od dana kupnje.
3. Meni je ptičica šapnula da ja to moram dati čiki HR cariniku da mi naplati PDV i carinu da mi vrate porez.
Ptičica je pojela previše LSD-a ( halucinoga droga popularna u Hippya).
HR carina na ulasku u HR izvana nema veze s procedurom. Bitno je da je roba izvezena iz EU ili zemlje gdje je roba kupljena.
Točno je samo da se robu koja se uvozi a vrijednosti je veća od 300kn mora prijaviti carini, da li ćete lagati i riskirati ovisi o vama. Na informatičku robu nema carine
Zakonu o carinskoj tarifi RH,
Odjseku XVI poglavlje 84, ali se normalno naplaćuje PDV.
4. Kad ja dobim svoje novce nazad i kako?
Ukoliko se radi do Tax free formularu, koji je potvrđen od carine zemlje gdje je roba kupljena novac se može podići u poslovnicama Hrvatske pošte i drugim mjestima koja sve pišu na poleđini kuverte u koju vam je stavljen formular iznos će bit umanjen za 2-5%.
Ukoliko sa pak radi o U-34 formularu onda isključivo u dućanu gdje je roba kupljena u tom slučaju vraća se puni iznos poreza.
Kada? U roku 6. mjeseci od carinskog žiga.
5. Jel to mogu kao HR državljanin u hrvatskoj napraviti, da ne putujem
Vid ti njega

NE, državljani RH ne mogu u HR kupovati bez poreza. To mogu samo firme i strani državljani.
6. Tax free fromular, U-34 fromular meni je to sve mutno ko Sava. Kak znam tko ima koji.
Radi se o dva formulara s istom namjenom.
Tax free je od firme
Global refund i malo je pojednostavnilo isplatu jer nije više potreban put nazad, no iznos koji se vraća je umanjen za 2-5%.
U-34 je univerzalni carinski formular, isplata poreza je cjelovita no isplaćuje se samo na mjestu kupnje.
Ako dućan ima ovaj znak onda je taxfree.
Što se tiče dojava na relacji SLO-HR, čuo sam da se desilo ljudima, meni nije jer carnik vidi koliko toga ima ( jedan komad HWa) pa mu se očito ne isplati a zna i da na HW nema carine.