View Single Post
Staro 15.05.2019., 18:53   #2015
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Deekay Pregled postova
Primijetio sam mu manu da kada je uštekan stick paralelno na port do njega, krene zatrzati. Na laptopu mi se to nije desilo.
Iako je moguće da se ne radi o istom problemu, još davne 2012. je Intel objavio službeni dokument nakon mnogobrojnih pritužbi da USB3 ometa ISM frekvencijski spektar.

https://www.intel.com/content/www/us...nce-paper.html

Ukratko: Intel daje do znanja da se prilikom implementacije USB3 čipovlja treba obratiti posebna pozornost na smještaj i elektromangetsko oklapanje.
Kako ta rješenja nisu detaljno opisana niti su regulirana, postoje čak rješenja bez oklapanja, kao i ona sa nedostatnim oklapanjem. Sve te dodatne mjere zaštite koštaju mjerljivo više počevši od dizajna PCB-a pa sve do produkcije, tako da je logično da se proizvođači i nisu pretrgli pokušavajući riješiti moguće probleme.

Uz to su svi USB3 kablovi mogući izvor smetnje - kvaliteta oklapanja kablova jako varira, a čak i skuplji kablovi ne garantiraju 360° oklapanje - tako da je ovisno o duljini ali i poziciji kabla u odnosu na ostale periferne uređaje.

Općenito je poznato da sam USB kao "standard" ima podosta rupa koje se iskreno nisu smjele potkrasti. Al eto.

I sam sam imao problem unazad godinu dana da je windows bio "stuck-on-boot-screen" u random vremenskim razmacima - problem je bio u USB-Dongleu od miša koji je bio ukopčan u USB3.0 USB Hub od monitora!
Kabel za USB Hub je bio oklopljen, s feritima na oba kraja, djelovao vrlo kvalitetno, ali eto.

Zato, za miševe i općenito sve bežične dongleove (Bluetooth, Unifying, itd.) koristite USB2.0 portove ako ih još imate.