Citiraj:
Autor Deekay
Primijetio sam mu manu da kada je uštekan stick paralelno na port do njega, krene zatrzati. Na laptopu mi se to nije desilo.
|
Iako je moguće da se ne radi o istom problemu, još davne 2012. je Intel objavio službeni dokument nakon mnogobrojnih pritužbi da USB3 ometa ISM frekvencijski spektar.
https://www.intel.com/content/www/us...nce-paper.html
Ukratko: Intel daje do znanja da se prilikom implementacije USB3 čipovlja treba obratiti posebna pozornost na smještaj i elektromangetsko oklapanje.
Kako ta rješenja nisu detaljno opisana niti su regulirana, postoje čak rješenja bez oklapanja, kao i ona sa nedostatnim oklapanjem. Sve te dodatne mjere zaštite koštaju mjerljivo više počevši od dizajna PCB-a pa sve do produkcije, tako da je logično da se proizvođači i nisu pretrgli pokušavajući riješiti moguće probleme.
Uz to su svi USB3 kablovi mogući izvor smetnje - kvaliteta oklapanja kablova jako varira, a čak i skuplji kablovi ne garantiraju 360° oklapanje - tako da je ovisno o duljini ali i poziciji kabla u odnosu na ostale periferne uređaje.
Općenito je poznato da sam USB kao "standard" ima podosta rupa koje se iskreno nisu smjele potkrasti. Al eto.
I sam sam imao problem unazad godinu dana da je windows bio "stuck-on-boot-screen" u random vremenskim razmacima - problem je bio u USB-Dongleu od miša koji je bio ukopčan u USB3.0 USB Hub od monitora!
Kabel za USB Hub je bio oklopljen, s feritima na oba kraja, djelovao vrlo kvalitetno, ali eto.
Zato, za miševe i općenito sve bežične dongleove (Bluetooth, Unifying, itd.) koristite USB2.0 portove ako ih još imate.