Citiraj:
Autor 2 die 4
Meni su u cilju nabavke objetiva i to ovako nekaj (tako da me zanima tvoj osvrt, hvala), neki prime široki (8/10/12mm) i 50mm fast prime sa što boljim staklom ali da ne moram prodati bubreg!
Pa ono, ako imate prijedloge, iskustva... slušam.
|
Ako tražiš brži zoom objektiv, nemaš izbora u tom području (osim 24-70 GM)
Bio sam skeptičan, jer nemam dobra iskustva s Tamronima iz DSLR prošlosti (od same izrade, problema s fokusom, pa do pouzdanosti)
Za APS-C aparat, ovo je čudan raspon (42-112). Preporučio bih ti 18-105 f/4 od Sonya ako tražiš nekakav kvalitetan all in one. 16-70 Zeiss je cijenom prihvatljiv i ok za zamijeniti kit
Za FF, Tamron nema konkurencije u kategoriji kratki brzi zoom za fotkanje.
Odradio sam ovaj vikend svadbu s njim (video) i nemam zamjerki. Da većinom radim video, uzeo bih Tamrona 17-28mm f/2.8 koji uskoro izlazi, jer mi je 28mm u sali bilo preusko u par navrata. Za ono kaj fotkam, ovo mi pokriva sve potrebe, jer imam 70-200mm f/4 G sa strane.
Odradio sam par koncerata s 28-75 od kolege, jer sam ga htio isprobati prije uletavanja u investiciju, i stvarno me oduševio svime. Sonyev 24-70 GM sam probao prekratko da bih mogao usporediti oba, ali meni ne vrijedi skoro 3x više novaca.
Čeka se Sigma s odgovorom, ali teško da može bolje. Imao sam 19mm, frendica ima 30. Bio sam zadovoljan, ona je isto. U to vrijeme nisu podržavali EyeAF, nit C-AF sa svim fokus točkama, ali mislim da su to riješili do sad. Nemam pritužbi na te primeove za APS-C.
12mm f/2 Samyang je čudo i to bih svakome preporučio (ali je manualac pa traži malo rada, iako uz peaking niš nije teško)
Meni je brdo manualaca (od 8 do 300mm) prošlo kroz ruke dok si nisam mogao priuštiti kvalitetniji AF objektiv, pa svima preporučam da probaju njih i vide kakvi im objektivi više leže prije investicije u AF objektive.
S Nikonovim manualcima ne možeš fulati, koji god da uzmeš. Strašno dobra stakla.