Citiraj:
Autor maXonja
Svaka čast, bogme isto impresivna kolekcija
Najviše me privlače ove Abit ploče koje imaš, meni su Abit ploče kao pokemoni, želim ih skupiti sve
P.S. Kompresor u ruke i čisti prašinu, sram te može biti kako ti izgledaju iznutra neki 
|
Hvala, hvala
Vidiš, zanimljivo da si spomenuo Abit, jer se to ime često spominje među rijetkim i kolekcionarskim pločama. Moje iskustvo je doduše potpuno drugačije, recimo samo da nisam baš imao sreće sa Abit hardverom... Od svih, i to ponavljam - SVIH Abit ploča u mojoj kolekciji, SVE su imale napuhane kondenzatore. Neke sam prelemio i popravio, a neke ostavio kakve jesu (i držao fige, dok sam ih palio

)
Ali stvarno, bilo je tu hrpa Abit ploča, koja su završile u otpadu zbog ovog ili onog razloga. Jedna BE-6 ako se ne varam (prve generacije), zatim jedna S370 čijeg se naziva više ne sjećam, itd. Zatim je bila druga BE-6, II generacija koju sam prelemio (i radi ispravno), tako da već instiktivno izbjegavam Abit hardver kad ga vidim. Zanimljivo, ona AB-BH6 iz jedne Pentium II konfe nije nikad stvarala probleme... Barem za sad, ne bih želio davati nikakve prognoze
Citiraj:
Autor frezer
Lijepo je vidjeti kod vas dvojice 1/4 stoljeća hardvera i prisjetiti se malo svega... Volio bih da imam više vremena i prostora pa da i ja sklopim par mašina. Možda, jednom...
|
Pa sad, onako u moju "obranu" mogu samo reći da se bavim starijim hardverom 10-ak godina. Dulje nego kolega @maXonja, ali i većina ljudi ovdje na forumu. U stvari, kad sam počeo negdje 2008, 2009. svi su me zezali da skupljam staro željezo i "staru kramu". U međuvremenu su se stvari promijenile, i ta stara "krama" je dobila nešto malo na vrijednosti. Pogotovo 20-ak Voodooica koje imam ugrađene u sve te kompove
Iskreno, ne bih ništa mijenjao... Većina tih kompova je spašena sa otpada, ili donirana od strane forumskih kolega (kompletno ili djelomično). A imao sam i prilike upoznati ljude, neke od vlasnika tih mašina koji su mi ispričali životne priče, i kako su došli do tih mašina, i/ili za što su ih koristili. Tako mi je na primjer jedna gospođa objasnila kako je na svojem 5x86 (onom žutom, sa ekranom koji pokazuje "HI") završila školu, i rekla da je komp bio godinama u obitelji i funkciji, dok nije bio maknut u stranu, gdje je onda trunuo sljedećih 10, 15-ak godina.
Nažalost, morao sam prestati sa sastavljanjem starih konfi, jer mi više fizički ne stanu u prostor bez da ih idem stavljati jednog na drugi. Bila je tu i ponuda za jedan muzej starih računala, ponudio sam im besplatno lijepu kolekciju hardvera, ali to je nažalost propalo njihovom krivnjom. Možda jednom, ako se otvori neki muzej ovdje u Zg, budem im poklonio dio kolekcije, ali za sad su stvari takve kakve jesu. U svakom slučaju imam dovoljno rezervnih dijelova za sastaviti još barem 4-5 mašine, raznih generacija. Od Socket 7, Slot-1, S370, S462 do S478. Nedostaju mi jedino toweri i napajanja, što je (budimo iskreni) najlakše za nabaviti.
Nego, budem pokušao pronaći još slika, pa stavim i preostale konfe... Nedostaju još jedna Socket 7, 233 mašina, Pentium II 266 (Slot-1), još jedan Pentium II 350 (Slot-1), Pentium III 450 ili 500, više se ne sjećam (također Slot-1), Celeron 466 (Socket 370), kao i Pentium III 866 (S370, Coppermine)