Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 24.04.2019., 18:29   #36469
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Vidim da ima zainteresiranih za "polagano kuhanje" pa evo jedan provjereni recept za one koji vole junetinu ili još bolje, staru žilavu ali okusom najbogatiju govedinu, makar je način priprave primjenjiv i za svinjetinu.

Dobar komad govedine/junetine/sv. lopatice ili krmića, od 1 kg na više, treba ujutro nasoliti, natrljati začinima po želji ( češnjak u prahu, čili, origano, biber itd ).

Navečer pripremiti povrtnu "posteljicu" od povrća.
3-4 mrkve na krupne komade, 5-6 glavica luka na krupno, 3-4 režnja češnjaka i 2-3 svježe paprike, boje po želji.

Povrće staviti u ovalni pekač ili inox lonac koji nema plastičnih dijelova, nauljiti s 2 žlice ulja, lagano osoliti i dobro promiješati.
Na to položiti začinjeni komad mesine, preko otvora posude staviti alu foliju na dvostruko da bolje dihta, poklopiti poklopcem, pećnicu navinuti na 180 C i peći pola sata.
Temperaturu smanjiti na 110 C i ostaviti preko noći.
Ja obično stavim oko 22 sata i pećnicu gasim ujutro kad se probudim ( 7-9 sati).

Meso je jako mekano i fino pa se može prije ručka izvaditi van na tanjur.

Povrće prebaciti u tavicu i zgusnuti višak tekućine da bude kao prilog uz meso ili zblendati štapnim mikserom za umak uz pire/rižu ili tijesto.

Meso vratiti u posudu u kojoj se pripremalo i zapeći s obje strane po želji desetak minuta na 180 C s gornjim grijačem da dobije koricu.

Najbolja mi je goveđa vratina ili ne odveć masni goveđi flam (potrbušina) a kad je u pitanju sv. lopatica onda ispadne savršeni pulled pork.
Jednako se tako može spremiti i juneći ramstek samo treba kupiti u komadu i obrezati sav suvišan loj.