Tema: Automobili
View Single Post
Staro 26.03.2019., 11:08   #42930
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Ništa od navedenog nije točno. Niti trebaš nekakvu snagu za vožnju po autocesti, niti trebaš voziti 130, niti trebaš ne znam što za uključivanje i usporavanje niti ima ikakve zabrane kočenja na autocesti (na stranu što je većinom sve izvedeno za vožnju bez ikakvih problema)...
Jooooj, karikirao sam neke stvari (jačina auta) ističući da na nekim mjestima horizontalna signalizacija nije izvedena kako treba.

Trake za ubrzavanje i usporavanje postoje baš zato da prilikom uključivanja ili isključivanja s autoceste ne radiš nikakve promjene u brzini kretanja na njoj, kako bi se povećala sigurnost i protočnost prometa. Nisam rekao da generalno ne smiješ kočiti na autocesti, nego da je u teoriji isključivanje izvedeno na način da se na trakama kolnika autoceste ne koči, već se ta radnja izvodi na traci za usporavanje. A u stvarnosti je na nekim mjestima izvedeno da na nizbrdici imaš iscrtanu jako kratku traku za usporavanje, i znak ograničenja 40km/h na kraju.

Zamisli da živiš u idealnom svijetu, svi poštuju prometne znakove, na autocesti se svi voze 130km/h u koloni poštivajući propisan razmak od vozila ispred, i nema nikoga u lijevoj traci. I ti poštuješ znakove spajajući se na autocestu, i to one od 40km/h ili 60km/h ograničenja tik prije početka trake za ubrzavanje (obično bude neki zavoj). Počinješ ubrzavati u svojem autu od 1500kg i 80 konja kad ti se ograničenje promijeni na 130km/h i nađeš se u toj traci, a još je i uzbrdica. Traka za ubrzavanje bi trebala biti izvedena da ti možeš sigurno ubrzati na 130km/h koja je dopuštena i kojom se svi voze, pa se bez smetanja drugih prestrojiti i nastaviti vožnju. Na nekim mjestima bi ti fino nastavio ubrzavati i po zaustavnoj dok ne dosegneš uvjete za sigurno prestrojavanje...

I opet, kao što sam rekao - ako je ograničenje 130km/h, ne znači da moraš voziti tim tempom - moraš minimalno 80km/h na većini autoceste, ako se ne varam. No, u slučaju isključivanja sve bi trebalo biti izvedeno tako da se ti možeš voziti 130km/h, prestrojiti se u traku za usporavanje i sigurno normalnim tempom usporiti na ograničenje koje se nalazi na kraju te trake.

Prije mjesec dana jedan je čovjek na autocesti od svih mogućih mjesta za stati, jer mu se valjda pokvario auto, odabrao baš sredinu trake za usporavanje, koja je ionako već kratka. Usporio sam dosta ranije, pa sam stigao vidjeti kakav darmar nastaje kad ljudi na autocesti uspore na 60km/h kako bi se prestrojili u traku za usporavanje... Još je bilo relativno prometno. Pukom srećom se nije desio neki sudar.
IcyTexx je offline   Reply With Quote