Tema: Automobili
View Single Post
Staro 23.03.2019., 21:31   #42808
De5tr0yer
Avocado
Moj komp
 
De5tr0yer's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 7,823
Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Dream je san, kad nešto sanjaš, ujutro shvatiš da nije bilo stvarno (nekad čak i ne dok ne popiješ kavu do kraja )... tako i znamo da nam dream carovi neće biti stvarni.

Inače se treba zvati "najbolji auto koji si možeš priuštiti". Tu će nam onda većini biti Fiesta ST, Clio RS... ali osobno nisam nikada bio lik koji je slinio za Golfom, pa neću ni za ovim prosječnim jurilicama. Kad se slini, slini se pošteno!
Kak sam odrasto u obitelji koja nije imala auto, osim jedno kratko vrijeme kad je stari kupio renolčeka četiri, meni je i moj prvi autek bio ostvarenje sna.

Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Novac koji dam u 330i E46 je sav bačen u vjetar, pogotovo u servise jer taj novac nazad neću dobiti kada ću ga prodavati, a vrijednost će mu rapidno padati. Dapače i sadašnji vlasnik ga precjenjuje samo zato jer je rijedak. Ali cijenu određuje kombinacija ponude i potražnje, a ne samo ponude.
Da košta 6k uzeo bih ga.
Ako gledaš koliko moraš uložiti i hoćeš li taj ulog dobiti nazad, onda nemoj niti kupovati takav auto. Radije uzmi neki auto sa što manje mogućih problema.

Moj stav, uz rečeno nakon prvog citata: nemoj se sekirati toliko oko koliko platiš i koliko ćeš moći dobiti.

E46 330i je auto koji će držati cijenu narednih 5 godina, nakon toga će postati još skuplji. Ako ćeš ga uredno održavati i voziti kako bog zapovijeda, problema ćeš imati jako malo.
I to neovisno radi li se o coupeu ili limuzini.

Položio sam vozački sa svojih skoro 26 godina, odmah sam htio kupiti E46 s 6 cilindarskim motorom, jer je BMW za mene uvijek bio pojam rednih šestaka. Težio sam naravno najjačem, ali je ponuda bila nikakva, a cijene pretjerano velike u odnosu na 325 i 320.
Tražio sam kompletni M II paket, što će reć vizualno izvana drugačiji branici, podvozje i letva volana tvornički tvrđi, a iznutra su dodatno obavezni bili alcantara zicevi. Rupu u krovu nisam htio. Već s ovim kriterijima sam potragu suzio toliko, da sam čekao mjesec dana dok se nisu pojavili odgovarajući modeli.

Kupio sam na kraju 320i, 170 konjića, najslabiji M54, tada je imao 190k km, sad ima 55k više i vozi se svakodnevno.
Prsnuo mi je bio spremnik za vodu na 202k, a sve ostalo su bili popravci preventivne prirode ili moj "bolestan" odnos prema tehničkim stvarima: sve mora biti kak spada.

Od najbitnijeg, da ne nabrajam sve: kuplung+dvomaseni, prednji podizači prozora (boljka E46, pogotovo coupe), vodena pumpa, termostat, set kočnica, zadnji amortizeri, alternator/generator revizija.

I još puno puno toga.

Zasad je u auto uloženo isto koliko je bio plaćen, naravno, bez goriva. U startu nije bilo razmišljanja da će auto biti samo u prolazu kod mene.
Radim na autu u vlastitom aranžmanu sve što mogu, a za ostale finese i potrebnu ekspertizu kod punca automehaničara.

Kak su brzo nakon kupnje pale nove gume, auto je vožen skoro od početka nešto agresivnije, ali razumno.
Zimske gume su 205 R16 square, ljetne 225+245 R17, tvornički.

Prosječna potrošnja na putu do posla (70% državnim cestama, ostalo prigradska vožnja) je 10L, bilo ljeto ili zima. Tempomat 130 8.5L. Autobahn s prosječnom brzinom od 150 opet oko 10L, jako lijepo se vrti oko 3500-4000RPM i 180 poteže bez većih problema.
Tu je 330i znatno potentniji uz kikiriki veću potrošnju, po meni zanemarivu, a ak uzmeš kasniji model sa šest brzina, onda je na autoputu i otvorenoj cesti štedljiviji. No i sa 5 stupanjskim je auto mrak.

Sjednem, okrenem ključ i razvučem osmijeh od uha do uha, pogotovo kad ga vanos "otključa" na nešto iznad 3500RPM.


Nek ti bude jasno da se interesiraš za auto koji je najvjerojatnije 15ak godina star i da ne možeš očekivati da ćeš točit, sjest i voziti, bez obzira koliko km ima.
Ako ne znaš povijest, najvjerojatnije su ga vozili turci u Njemačkoj, pa onda krkani u Hrvatskoj, powershiftali prvu-drugu i razjebali getragovu getribu čiji selektori nisu napravljeni za takve idiotarije, lagere na diferencijalu ćeš trebati mijenjati, centralni lager kardana, guibo/flexdisc da ne spominjem. Možda i poluosovine/zglobove straga.

Nemoj se iznenaditi ako auto ne ispuni očekivanja, previše je faktora.
Ak te zanima još nešto o E46 slobodno pitaš i mimo ove teme.
__________________
Spoiler alert!
De5tr0yer je offline   Reply With Quote