Citiraj:
Autor Mommistake
Nismo se shvatili.
Ne kažem ja da je bilo nekada više sadržaja ali je bio veći izazov (te je sadržaj bio kvaliteniji).
|
Vidiš, tu se ne bi složio. Niti najmanje. Provlačiti se kroz raidove moglo bez problema, nisi imao wow logs, analyzer, wipfest i hrpu ostalih alata. Thottbot nije bio ni do koljena s količinom informacija koje je nudio wowhead. Raid taktike su se svodile na poduži forum post i par paint slikica. Danas? Gotovo matematički se zna kad se mora upaliti pojedini raid wide cd. Hell čak i ja imam ekselicu gdje i kad smijem i mogu šta paliti na svom mainu, a igram DPS. Da ne velim do koje razine su addonovi došli, od DBM-a, Hekilija i Tell me When-a. Ja največi dio "izazova" vidim u činjenici da smo svi prije 14 godina bili tumpleki, a igra je kao takva bila ogromna i nudila je stvarno svašta.
Citiraj:
Autor Mommistake
Doći do X razine (ako definiramo X kao vlastiti cilj postavljen u glavi ili pak neki BiS gear) je iz ekspanzije u ekspanziju postao manji izazov.
|
Gear razina X je po meni razina gdje ti samo raidovi donose novi gear, u prijevodu, ako si imao Karazan giranog lika, izleti u dungeone su bili samo to, izleti, realno relevantnog gira tamo nije bilo, osim ako se nije radilo i gimmic trinketu ili nečemu tog tipa.
Citiraj:
Autor Mommistake
Leveling chara, nekada mi je trebalo 6 mjeseci, danas? Tjedan dana max.
|
Isključivo prvog lika u Vanilli, već prvi alt je drastično brže došao do lvl 60, a s dolaskom TBC-a situacija je išla još brže. Znao si u koje dungeone ići, znali su se idealni talenti za levelanje. Skupine mobova gdje si levelanje mogao drastično ubrzati. Znam da sam s magom AOE farmao od lvl 2X sve do 70

Ne sječam se koji mi je točno talent bio ključan.
Čak su i sami blizzardovci rekli da nije bilo dovoljno questova za čisti questing leveling, nego da se računalo da će ekipa mobove farmat. No to je sve palo u vodu sa TBC-om-
Citiraj:
Autor Mommistake
Nekada se farmalo mjesecima pa čak i godinama za item ili dva. Ako nisam bio u ICC-u 300 puta, nisam bio ni jednom.
|
Ajd da si uzeo nešto drugo kao primjer gdje je bilo teško loot skupiti, ali ICC

Tadašnja gilda je farmala sve osim LK-a na HC, definitivno ništa nije bilo problem, osim moožda pokoji trinket, al u nekom razumnom roku svi su ih imali, što loladini i šabani svoj tiny abomination, što warriori i roge anaj arpen drek. Legendary itemi su pak uvijek bili legendarni, evo ja ću svoju Legendarnu ICC sekiru tek sad završiti, dok ju je 4 ili 5 ljudi imalo i nafarmalo kad je ICC bio aktivan. Ja sam bio idući ali došla Cata i farmanje glupih šardova je bilo CBA, dok s druge strane, crveni konjić je nešto što mi je interesantno
Citiraj:
Autor Mommistake
Slažem se da smo mi odrasli, ali dolaze "neki novi klinci" a broj igrača i dalje opada. Je li to sad neki trend ili nešto treće, ne znam, ali WoW nije više što je nekada bio, željeli mi to ili ne. Ti isti klinci su trebali biti zamjena za nas starčeke, ali očito nisu. Znam da u naše vrijeme nije bilo Fortnite-a i Apexa, ali je COD postojao, BF je postojao, Starcraft je tu bio, CS je tu bio, ali je WOW i dalje imao 15 milja igrača + valjda 3 x toliko na privatima.
|
Definitivno WoW nije ono što je nekad bio i definitivno je lakše opremiti lika i opčenito igrati igru, no mislim da wow nikad neće doći do razine "stare slave" iz jednostavnog razloga - previše informacija je dostupno, stvari niti blizu nemaju WOOOW efekt kad ih sam ne otkriješ nego ih dobiš servirane na pladnju. Tada, je svima sve bilo novo i zato dobar dio igara danas brzo izgori, izađu i svi ih igraju, a onda se u roku pola godine do godinu svi razbježe dalje.
Danas od igara klinci traže nešto drugo, a Blizz jednostavno, kao nekakva "stara garda" im nema što za ponuditi ili ne zna. Tj. ima za ponuditi što, al definitivno ne nešto što će natjerati 12 milja ljudi da plačaju 10€ mjesečno pretplatu
Kolko nas je Manakrikovu ženu tražilo po sat-dva? A točna lokacija bila je udaljena jedan google search dalje, no ipak smo trčali po barrensima ko budale
Citiraj:
Autor Silthrax
Slazem se sa svim sto je darkydark napisao, jednostavno su se vremena promjenila. Sam WoW je dosta slican kroz ekspanzije, jedine dvije vece stvari koje su dodali u WoW su arene u TBC i M+ u Legionu ostalo je sve isto. U vanilli kad smo mi raidali avarage age u guildu je bio 19 a sada je 28. Ostarila je populacija koja igra WoW i puno njih su teski nostalgicari.
Evo prvi primjer BFA i Legion, pa po contentu nema razlike izmedu te dvije ekspanzije cak dapace BFA je dosao sa vise contenta nego Legion kojem je m+ dodan tek kasnije. To sto su Island expeditions i Warfronts sranje nema veza ali je opot content. Legion nije ni to imao.
I opet svi seru kako je Legion najbolja ekspanzija ikada a BFA tesko sranje i svi leavaju igru jer BFA ne valja.
|
Legija je imala nešto drugo, a to je Artifact Weapon i to im je bio potez cijelog serijala, gdje si polako otključavao sve skillove, je bio je grind fest, ali definitivno zanimljiviji od ovog lančića koji nas sad jebe
--------------
Osobno mislim da je s pojavom Dungeon Findera i silnih Quest helpera dobrom dijelu sve počelo gubiti čar i taj "Sense of community" koji bi MMO trebao nuditi je polako nestao.
Ono što sam siguran da Vanilla wow definitivno neće ljudima biti izazov kako neki zazivaju. Ok, biti će prvi raidovi prvim gildama će sigurno biti problematični zbog drastičnih promjena u mehanikama i zbog načina na koji mana regen funkcionira te pomanjkanja opreme, ali prva gilda koja opremi 40 ljudi u MC gear će gotovo pa roflstompati sav ostali content.
Ja ću sigurno nabaciti barem levelanje u tome, no raidanje teško, ne zato jer će bit dosadno, nego jer nemam isto gdje ubaciti.