View Single Post
Staro 12.03.2019., 21:36   #2869
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Mislim, možemo diskutirati sada i u tančine raspredati u kojim situacijama se što događa, ali ako je označen pješački prijelaz na cesti, zna se pravilo.
Kilavio se netko preko zebre, žurio, ne gledao lijevo-desno, bio pijan, lupi ga pa budi kriv.

Prilagoditi brzinu s obzirom na uvjete, primjerice ako sam u gradu van zone 30, dakle 50 dopušteno i uđem u ulicu gdje s obje strane stoje parkirani auti, nema nijednog vozača bilo koje marke koji će me iza mene požuriti da vozim brže od onoga što smatram adekvatnim. Ako je to 20 u samom centru grada po sporednim uličicama, neka je. Mogućnost da netko izleti autom s parkirnog mjesta ili neki čovjek osokoljen promilima alkohola u krvi je velika i voziti 50 je neodgovorno.

Preskočio si bitnu stvar
Pješak NE SMIJE stupiti na pješački prijelaz AKO SE NIJE UVJERIO DA JE TO SIGURNO
Ovdje je ne jednom bila akcija od strane mup-a koji su kažnjavali PJEŠAKE za nepropisan prelazak preko ceste, između ostalog i za uletavanje na pješački dok tipkaju na mob (jer vidi čuda, i kao pješak si SUDIONIK u prometu, a kao sudionik u prometu si obavezan obraćati pozornost NA PROMET OKO TEBE, a to s mobitelom u ruci nije slučaj). Akcija je najavljivana danima u lokalnim medijima, ujutro su krenuli upozorenjima, ali kad su vidjeli da ne vrijedi, padale su i kazne. Inače ovdje kod nas na tjednoj bazi mup ima akcije tipski usmjerene na određeni prekršaj, npr prošli tjedan je bila upotreba pojasa u vožnji, tjedan prije alkohol, itd.
I sam centar 'grada' je zanimljivo postavljen - u 150-200m užeg centra, ima 6 zebri i opet se nađe specijalaca koji idu posred ceste s parkinga preko, jer im je daleko.... Kad kreće škola, prvih tjedan dva minimalno je obavezno nekoliko plavaca koji kontroliraju zebre, klince upozoravaju i uče kako sigurno prijeći cestu, a vozače također prvo upozoravaju prvi tjedan, drugi se već pišu kazne.
Tako da, nije zebra/pješački automatski zakon da vi smijete prijeći cestu i boli vas ona stvar može li auto koji se vozi dopuštenih 50kmh zaustaviti ako mu vi 'mudro' izletite na zebru a on je 5-10m ispred nje