Citiraj:
Autor De5tr0yer
Mislim, možemo diskutirati sada i u tančine raspredati u kojim situacijama se što događa, ali ako je označen pješački prijelaz na cesti, zna se pravilo.
Kilavio se netko preko zebre, žurio, ne gledao lijevo-desno, bio pijan, lupi ga pa budi kriv.
Prilagoditi brzinu s obzirom na uvjete, primjerice ako sam u gradu van zone 30, dakle 50 dopušteno i uđem u ulicu gdje s obje strane stoje parkirani auti, nema nijednog vozača bilo koje marke koji će me iza mene požuriti da vozim brže od onoga što smatram adekvatnim. Ako je to 20 u samom centru grada po sporednim uličicama, neka je. Mogućnost da netko izleti autom s parkirnog mjesta ili neki čovjek osokoljen promilima alkohola u krvi je velika i voziti 50 je neodgovorno.
|
Preskočio si bitnu stvar

Pješak NE SMIJE stupiti na pješački prijelaz AKO SE NIJE UVJERIO DA JE TO SIGURNO

Ovdje je ne jednom bila akcija od strane mup-a koji su kažnjavali PJEŠAKE za nepropisan prelazak preko ceste, između ostalog i za uletavanje na pješački dok tipkaju na mob (jer vidi čuda, i kao pješak si SUDIONIK u prometu, a kao sudionik u prometu si obavezan obraćati pozornost NA PROMET OKO TEBE, a to s mobitelom u ruci nije slučaj). Akcija je najavljivana danima u lokalnim medijima, ujutro su krenuli upozorenjima, ali kad su vidjeli da ne vrijedi, padale su i kazne. Inače ovdje kod nas na tjednoj bazi mup ima akcije tipski usmjerene na određeni prekršaj, npr prošli tjedan je bila upotreba pojasa u vožnji, tjedan prije alkohol, itd.
I sam centar 'grada' je zanimljivo postavljen - u 150-200m užeg centra, ima 6 zebri i opet se nađe specijalaca koji idu posred ceste s parkinga preko, jer im je daleko.... Kad kreće škola, prvih tjedan dva minimalno je obavezno nekoliko plavaca koji kontroliraju zebre, klince upozoravaju i uče kako sigurno prijeći cestu, a vozače također prvo upozoravaju prvi tjedan, drugi se već pišu kazne.
Tako da, nije zebra/pješački automatski zakon da vi smijete prijeći cestu i boli vas ona stvar može li auto koji se vozi dopuštenih 50kmh zaustaviti ako mu vi 'mudro' izletite na zebru a on je 5-10m ispred nje