View Single Post
Staro 19.02.2003., 10:21   #3
matijas
Premium

matijas's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Re: staticki na memoriju

Citiraj:
Originally posted by gospar
dakle zanima me premda mi se jos nikada nije desilo sad sam se sjetio kako rukovati sa i koje mjere predostroznosti osigurati dok instaliram novu memoriju ili dizem staru s maticne. kako nju staticki unisti i dali je unisti i kako to sprijeciti?
Ako npr. nosis vunenu vestu i pritom dodirujes plasticne predmete dolazi do razdvajanja naboja i postajes nabijen na neki potencijal. Problem je u tome sto ti tako nabijen priblizavas ruku komponenti u kucistu koja je uzemljena sve dok polje u zraku ne premasi 3kV/cm kada dolazi do ioniziranja zraka i skoci iskra, odnosno naboj nakupljen na tebi se isprazni preko komponente u zemlju pritom paleci sve na sto naidje (kao kad kroz tanku bakrenu zichicu pustis par ampera pa ona u znak protesta ispari)...

Osim radijatore koje je rekao Paske, mozes dodirnuti i kuciste (mora jedino biti ustekano u struju), najsigurnije ti je nositi antistaticku narukvicu na ruci, iako ne znam koliko je bas prakticno vuci komad zice cijelo vrijeme na ruci...