Neki dan počeo 2. push. Nakon "speedruna" od desetak sati, odlučio sam ipak kao pravi fan serijala, igru doslovno istražiti do zadnjeg milimetra te probati shvatiti kompletnu priču i sve likove. Samo za usporedbu, upravo sam završio Yamantau i došao na Kaspijsko More, a od početka do sada sam skurio cca 12-13 sati gameplaya.
Da bi se shvatila priča te likovi, svi koji nisu fanovi serijala, neka se ne zamaraju ovim postom. One koje zanima, neka pročitaju
Ako vas zanima što se događalo i što se događa u pojedinom kraju, vrlo je bitno skupiti sve Diary-je. U njima se stvarno može pročitati puuuno toga, vrlo korisnih informacija koje se kroz samu igru baš i ne otkrivaju. Recimo Yamantau level. 6 stranica dnevnika, kad se pročita, shvati se što se tamo zapravo dogodilo i zašto.
Nakon područja, likovi. Fascinantno koliko su išli u detalje. Podsjeća me dosta na Witcher 3 koji je to imao bogovski odrađeno. Dakle, na nivoima poput Winter i Spring koji su prelazni leveli na Aurori (dalje nisam došao ovako detaljno, sad sam na Kaspijskom moru), nemojte odmah do karte i piči dalje u novu regiju. Može se sa doslovno svakim likom popričati. Nije šema "stisni space za razgovor i stisni space za skip" nego jednostavno dođeš blizu i slušaš. Stvarno fascinantno napravljeno. Bilo je takvih dobrih priča i u 2033 i u LL kad slušaš sa strane, ali ovo je strava odlično detaljno napravljeno.
Tako da, ako ste za to zainteresirani, svakako na tim "kratkim" levelima na vlaku, svakako si dajte vremena i navratite do sve i jednog lika, čak i sa Annom se može fino popričati. OK, postoji i vlastiti dnevnik gdje se može pročitati puno toga o pojedinim likovima (opet a la Witcher 3), ali stvarno je odlično kad ljudi pričaju o sebi i što su prošli. Nevjerovatno koja dubina i razina detalja.
Također dodatak je slušati razgovore "neprijatelja" kad je Artyom u stealth modu. Isto puno detalja otkriju o tome gdje se što nalazi i što se događa.
Last Light je u neku ruku "bolja" igra, no ne Exodus ne zaostaje ni inča. Stvarno sad kad igram drugi puta i još detaljnije, sad mi je još bolja nego u prvom passu.
Ovo gorenabrojano nije umjetno pumpanje duljine gameplaya ala Far Cry 5 ili New Dawn gdje se isti outpost i expedition 3x može napasti. Ovo dođe kao sažimanje kompletne priče. Npr, nakon 1. passa pola toga nisam pohvatao tko su ti likovi i zašto su tu.
Ali sada kad sve ovo gledam, slušam, doslovno se može uz gaming uživjeti u tu priču. To je valjda ta IMERZIJA za koju sam neki dan pitao. Prvi puta da sam i to doživio u video igrama
kao da istovremeno čitam knjigu, gledam film i fizički sam tamo.
Bottom line - svima zagriženim Metro dwellerima iz prve 2 igre, svakako savjetujem da odu u ovakve detalje, naravno ako vrijeme i živci dozvoljavaju. Osobno igram na najslabijem nivou baš zbog dojma priče, a onda ćemo već jednom na max hard odigrati. I da, na "bugove" se ni ne osvrćem. A i ona audio preklapanja mi se u ovom drugom passu nisu dogodila, kao da se samo od sebe nešto prebrikalo
Eto, tko voli, nek izvoli. Nastavljam sa Kaspijskim morem sutra navečer