View Single Post
Staro 05.03.2019., 14:26   #115
Staromodan
Premium

Datum registracije: Nov 2012
Nemam vremena i volje za slaganje neceg ozbiljnijeg, pa trenutno radim backup svakih nekoliko tjedana/mjeseci na jeftine ata diskove manjeg kapaciteta i dds4 trake.
Na poslu (fat client) sam koristio usb stickove.

Sto se tice losih iskustava s kucnim podacima, najkrace je trajao backup spremljen na internetu, potpuno je obrisan kada je bila ona hajka, iako su to bile privatne fotografije i audio zapisi.
Osteceno je dosta podataka na cedejkama nekoliko godina nakon snimanja, pa sam cekao da vidim kakva ce biti iskustva s m-discom, ali u medjuvremenu su svi koje poznajem presli na diskove.
Nemam dobra iskustva s programima za sinkronizaciju, jer se znalo dogoditi da ne rade ispravno, tj. da prebrisu datoteke koje nisu trebali. Tada sam shvatio da je dobro imati backup backupa.
Prije dosta vremena sam isprobavao razlicite operativne sustave, pa sam se u puno njih razocarao, jer malo po malo dolazi do ostecenja podataka, iako ih jos uvijek koristim zbog nekih poslovnih programa. Nakon toga sam proucavao razlicite nacine spasavanja podataka, slicno iskustvo kao i sa operativnim sustavima.
Prije nekoliko godina sam pokupio rw na jednom forumu, zaustavio ga nakon sto je rondao nekoliko minuta (isao je po datumu koristenja, od novijih prema starijim datotekama), pa potrosio dva dana na povratak podataka dok sam sve pregledao, usporedio i zamijenio. Tada sam cesce spremao podatke pa nije bilo puno stete.

p.s. RAID isto nije backup.
Staromodan je offline   Reply With Quote