View Single Post
Staro 25.02.2019., 19:54   #89
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Windows 10 OS ima zgodnu Controlled folder access (1 - 2) mogućnost, pa možeš sestrama bar to složiti, a većina AV rješenja (uključujući i Windows Defender) nudi barem rudimentarnu ransomware zaštitu.
Ne znam čemu raspredamo kakve opcije imam kad je voz prošao onomad kad još W10 nije bio aktivan OS

Sve je to vodica, AV okači mačku na rep u takvim situacijama.

Imao sam složenu kućnu domenu na win server 2008R2, sa svim dopuštenjima složenima po korisnicima, pa tako i disk quota, folder/file access, printer access, sve sve.
Problem je kad se jednom dobro napravljeni cryptolocker naseli na disk, automatski se rasprede dalje.

Kako naprednije tehnike od per user permissions nijesam školovala, tako je kako je, ošlo sve u vjetar.

Danas nemam više domenu, svaki korisnik može pristupiti svim diskovima preko network browsera/homegroup, svoje stvari koje trebam spremam drugačije.

Zaključio sam da je količina zajebancije u multi user okruženju osrednje tehničke pismenosti neisplativa. Tokom faksa sam u jednoj studentskoj organizaciji cijeli standalone server prebacio na tadašnji skydrive + cloud domain, dan danas funkcionira bez problema. Iako sam bio protiv tranzicije na cloud, da sam nastavio ganjat sve na vlastitom hardwareu, bilo bi milijun problema, održavanje, upgrade, redundancija itd.

Ukratko, za privatne potrebe, jedan eksterni disk, eventualno RAID1, sve najbitnije podatke u neku vrstu clouda i spava se mirnije. Sve što treba tu i tamo fizički nadzor treba gurnuti u zaborav.

I dalje sam "pwr usr", i dalje imam trikove u rukavu, radio sam na raznim *nix sustavima ali kao krajnji korisnik koji tu i tamo otvori fotočop, obradi jedan video na godinu i većinu vremena konzumira multimediju i igre, nema tih živaca koje ću trošiti na onaniranje nad RAID poljima i dodjeli raznih dozvola.

Reklo bi se da sam malo sazrio. Bar s one sunčane strane.