Citiraj:
Autor medo
True, ali nije žalosno. Zamisli da sad moraš svake 2-3god zamijeniti sav hardware kojeg imaš jer ne možeš skoro ništa pokrenuti, a stari hardware ne vrijedi skoro ništa kad prodaješ.
|
A čuj, svaka medalja ima dvije strane... S jedne strane se naravno slažem, apsolutno. Jednostavnije je imati jednu mašinu i koristiti je godinama bez ikakvih investicija.
S druge strane, čini se da smo dosegli vrhunac tehnologije. Naravno, ne sugeriram da više ne postoje novije tehnologije i bolji/brži modeli, ali sve su to varijacije na jednu te istu temu. Čak se ni brzine nisu dizale još od 2003, 2004. godine. 3.00GHz je i dalje nekakav maksimum, jedino što se povećava broj jezgri. 1, 2, 4, 6, 8 i tko više zna koliko ih ima.
Kad sam 2001. godine kupio novi komp, to je bilo zato što je Pentium 4 (Socket 423, 1.4GHz) bio svjetlosnim godinama ispred Pentiuma 2 (Slot-1, 350MHz), i isto zato što je Matrox Millennium G450 grafička kartica bila neusporedivo bolja od ATI Rage IIc & Voodoo2 kombinacije koju sam imao na P2. O disku da i ne pričam, P2 je imao Quantum Fireball od 6.4GB, a P4 Matrox od 40GB. To bi značilo da se tehnologija u tih 3 godine čak 4, ili 5 puta pobrzala u prosjeku, dok si u današnje vrijeme sretan ako se podupla unutar 5-6 godina.
Također, današnji omjer snaga je promijenio način na koji gledam prema starim kompovima. 10-godina star Pentium II sam smatrao (i danas smatram, iako je sad već puno stariji

) komadom informatičke povijesti, svjedokom neke druge tehnološke ere koja eto više ne postoji. S druge strane, 10-godina star Q6600 kojeg upravo koristim dok ovo pišem smatram malo starijom (ali još dosta moćnom) mašinom koja može vrtiti GTA V, Beam NG Drive, i ostale igre na medium-max postavkama. Naravno, kao što sam već napomenuo, morao sam izvaditi sporiju 8800GT koju sam koristio godinama i zamijenio je sa polovnom GTX760, kupljenom ovdje na forumu od kolege, i stavio sam dodatnih 4GB DDR2. Ali to je sve, ostatak mašine je potpuno originalan i identičan onome što sam kupio 2009. godine