Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 14.02.2019., 18:04   #9846
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor m&n Pregled postova
Ekipa,
molim savjet.
Kupio sam zvucnike entry lvl kod mene sve jbga nemam vise love a to mi je super sto imam.
Dakle radi se o Magnat Supreme 802 spojio na Onkyo 252 i Onky Sub
Sve to super radi i fakat su mocni no ne znam na koju frekvenciju da poriktam sub?
Ima na sebi poriktavanje frkvencije i jacine + to mogu preko onkya av-a ali tamo nisam dirao nista.
Koristim dakle 2.1 sustav

radi se takoder o entry lvl subu : https://www.nl.onkyo.com/en/products/skw-208-34611.html
Pogledaj si stranice 26 i 27 manuala.
https://www.intl.onkyo.com/downloads..._manual_en.pdf

Napravi sljedeće:
1. Postavi front zvučnike na Small (bez obzira što su tower zvučnici), vidi objašnjenje zašto ispod (nemoj staviti na Large, pa pod subwoofer na Plus)
2. X-Over (frekvencije koje se šalju na subfoower) je po defaultu na 100hz i tako možeš ostaviti, ali na subwooferu onda stavi crossover frekvenciju na 100Hz (ako se ručno podešava).
3. Phase na subwooferu ostavi na NOR
4. Što se tiče glasnoće subwoofera to je malo teže uštimat ako ti receiver nema neki room correction algoritam (onda obično dođe i s mikrofonom).

Najjeftinija opcija ti je da na mobitel instaliraš SPL meter i puštaš signale prvo sa zvučnika i onda sa suba, ali ako nisi siguran kako ovo naštimat, moglo bi ti bit prekomplicirano.

Ukratko kada odvrneš receiver na 0dB na mjestu gdje mjeriš jačinu signala bi trebao dobiti 85dB za pink noise i 95dB za LFE kanal (subwoofer).

Ljudi ne doživljavaju niže frekvencije jednako glasno kao visoke, zato je LFE kanal +10dB na referentnom levelu.

Objašnje zašto stavljaš zvučnike na small je:
1. Ako su ti zvučnici postavljeni na Large onda uvijek emitiraju cijeli frekvencijski spektar za koji su sposobni. To znači da ako npr. dobiješ signal od 70Hz onda ti on ode i na zvučnike i na subwoofer (ako je crossover iznad 70Hz) što obično rezultira s previše bassa (i ne previše točnog bassa).
2. Ako postaviš zvučnike na small onda s crossover postavkom (X-Over u opcijama tvog receivera) kontroliraš do koje frekvencije tvoji prednji zvučnici reproduciraju frekvencije, sve ispod toga se šalje na subwoofer

Tako da će u tvom slučaju biti ovako:
1. Frekvencije od 100Hz-20000Hz idu preko glavnih zvučnika
2. Frekvencije ispod 100Hz idu na subwoofer

Nadam se da nisam previše zakomplicirao, pitaj ako ti nešto nije jasno
messiah je offline   Reply With Quote