Citiraj:
Autor 1v@n
Da.
Pričaš iz iskustva ili si negdje pročitao?
Imam ih na glavi trenutno, FLAC album sa stvarima od 780 do 994 kbps najnormalnije radi preko BT-a.
Skinuo sam i test file od 3403 kbps s ovog linka ispod, stavio na mobitel i preslušao (spojeno BT-om, naravno). Apsolutno nikakva razlika. Svira kao i svaki drugi audio file.
https://helpguide.sony.net/high-res/.../en/index.html
I dalje mi nije jasno što je tu točno ograničeno. Sve što sam pustio na njih je radilo
|
Ne znam jesi li pročitao moj post. Da, radilo je ali ne u full kvaliteti u kojoj je FLAC zapis. Sam FLAc zapis nije standardiziran tako da ćeš naći FLAC-ove koji su ripani na 250 kbps, najčešće onih koji su ripani oko 900 a nekad i na one u izvornom bitreateu od 1411kbps (is vakakvih kombinacija između). Ovo govorim o CD quality ripovima. Postoje i kvlaitetniji FLAC-ovi.
E sad dolazimo do problema bluetooth veze. Kad se koristi FLAC format bluetooth šalje signal preko aptx HD (ako slušalice podržavaju a WH1000 jesu) codeca kojemu je maksimalni bitrate 576kbps. Znači sve one pjesme koje su ripane iznad toga, a FLAC uglavnom je i to dvostruko, doživljavaju downsampling tj. gubljenje izvorne kvalitete. Kod žićanih slušalica toga nema jer se već u vanjskom DAC-u glazba dekomprimira i u slušalice dolazi analogija.
Znači ti kad uzmeš FLAC od 3403kbps, uređaj koji šalje signal ga komprimira
na 576kbps i takvog šalje i takvog ti slušaš.
A pitanje "jel ja to iz osobnog iskustva" se može svesti na dva odgovora.
Da, iz iskustva sa brojnim bluetooth audio uređajima, slušalicama , između ostalog i WH1000 iako je potpuno nebitno o kojem uređaju koji reproducira glazbu je riječ jer je stvar u uređaju koji glazbu šalje tj. codecu koji je u njega ugrađen.
Međutim drugi dio priče s osobnim iskustvom je taj da ja razliku u kvaliteti zvuka zapisanog u 576kbps i 3400kbps ne čujem. Možda zaista postoji "zlatno uho" koje tu razliku čuje na nekoj svemirskoj opremi, ali ja ne čujem pa moje osobno iskustvo govori kako je svako zapisivanje glazbe iznad 16/44.1 16 bit apsolutno besmisleno i jedino što dobijemo je veći file s razlikom u kvaliteti koju detektiraju mjerni uređaji ali ljudsko uho ne.