Citiraj:
Autor animATrIx
ako ti sluzba proda uslugu ne mora ti nitko doci osim tehnicara. kad se sve realizira onda ti postom dodje ugovor.
optika ako ti je zavrsila recimo ispred stana, busi se i vuce se nit do modema, tako da mozes birati transparentnu ili normalnu zute boje, uz njega ide kanalica kroz koju ti moze proci jos i utp ako ti zatreba. ont se postavlja blizu modema, tako da bolje da ti se povuce optika do kraja, nego da ti vuku utp kabel koji ti se moze kasnije naplatiti kao kucna instalacija.
brzina 200/100 bi ti trebala biti cca 30kn nadoplate i to ti tehnicar moze unijeti nakon instalacije, pa ti se aktivira kroz 24h.
sto se modema tice mozes dobiti Speedport Plus ili AC model. izbora bas i nema, ja preferiram recimo AC model jer do sada nisam imao problema s njim, dok na Plus modemu sam znao imati random gubitke linka koje s drugim modemom nikad nisam imao
|
E hvala ti puno za info. Da, optika je dovučena do vrata stana, i gore iznad vrata ispred stana su već postavljene plastične kanalice koje se spajaju sa glavnim dovodom. Znači bolja bi opcija bila da mu kazem da će i ONT i modem/router u koji ide telefon biti u sobi, pa da kad probuše rupu iznad ulaznih vrata da provuku optiku u stan, da mi optički kabel odmah provuku do sobe sa kanalicom? Jel možeš tražiti montažu ONT uređaja na zid na neke male nosače koji idu na zid?
S obzirom da znam da optika nevoli savijanje kabela, moje razmišljanje je bilo da stavim u hodnik ONT i router/modem, a da onda samo provučem UTP do sobe, jer bi ovako morao negdje na 2-3 mjesta savijati optički kabel pod kutem od 90 stupnjeva dok optika prođe kroz izbušeni drveni štok od vrata sobe da bi je se provelo unutra.
Nisam znao da ovo naplaćuju kao kućnu instalaciju, mislio sam da je to samo za ekipu koja to specifično traži kad potpisuje ugovor jer neznaju slozit router i kablove, ali ovo je praktički montiranje novog kabela/usluge te bi to trebalo free, ne očekuju valjda da će ljudi sami krimpati optičke kablove i bušiti rupe iznad vrata i spajati ih sa ormarićem vani