čini se da mnogi posao procesora u igrama gledaju isključivo za punjenje grafičke, nisam siguran u sljedeću tvrdnju ali mislim da je daleko od toga, procesor obrađuje još hrpu stvari, fiziku, client-based hit detection, artificial intelligence i još svašta.
uzmimo battlefielde 1 i 5 u kojima zauzeće procesora proporcionalno raste sa brojem igrača na serveru i ekipi sa quad core procesorima se događaju stutteri, nije da grafička počne zahtijevati više podataka već procesor računa tko zna što. postoje različite vrste štekanja i uzroci padova frames-per-seconda, ne mora biti isključivo zbog manjka grafičke snage već zbog rama, video rama, procesorske snage.
shadow of the tomb raider slika koju sam stavio u temu igre, gtx1060 na 2560x1440, 16 threadova ryzena 1700 na 80-90%, procesor obrađuje tko zna kakve podatke i jel bi bilo znatno drugačije sa gtx1050 ili gtx1080 na 1920x1080? sumnjam*, kako god bilo - da procesor nema lufta zakucao bi se 100% i izazivao štekanja;
*prešao sam sa 1920x1080 na 2560x1440 pritom detaljno analizirao promjene i zahtjevi kako za ramom, video ramom i procesorskom snagom nisu nešto veći, na ramu gotovo ništa, procesor također gotovo ništa, na video ramu oko 0.5gb (evo prvi google rezultat potvrđuje
https://www.tweaktown.com/tweakipedi...led/index.html tek 4k 3840x2160 traži osjetno više), sve na sirovu grafičku snagu otišlo.
sumarum, nove igre traže multithread procesorsku snagu i quad core više nije dovoljan (vjerojatno i najbrži 7700k je na knap), slabija grafička i 1080p nisu izgovor. ne vrijedi za ekipu kojoj ne smetaju povremena zakucavanja procesora na 100% i padovi fpsa na 30-40.