Citiraj:
Autor Immortalis
Pa dobro sto ga imaju na webu, ali u clanku se navodi da ti ga moraju dostaviti.
Pise da od kad ti dostave obrazac da pocinje teci taj rok od godinu i 14 dana. I dalje mi nije jasno na sta se tih godinu i 14 dana odnosi.
Kome mogu poslat upit da mi to pojasne? 
|
Ovako ja razmišljam, ne znam jesam li u pravu, pročitao sam po netu što ljudi pišu, pa mislim da ovako stvari stoje.
Znači, ti imaš pravo unutar 14 dana raskinuti taj ugovor s tim obrascem koji ti oni moraju na neki način dati, tj. isporučiti.
Ako ti oni nisu dali mogućnost da skineš/nabaviš/nisu ti poslali obrazac, znači da nisi imao načina tj. mogućnost doći do tog ugovora, onda vrijedi tih godinu i 14 dana. Nakon toga više ne vrijedi ni bez toga.
Znači, ako tebi npr. Mall.hr nije dao mogućnost/nemaju na stranicama taj obrazac ili ti ga nisu poslali, imaš nakon godinu i 14 dana još uvijek pravo na povrat. Ako postoji taj obrazac ili su ti ga poslali, imaš 14 dana od primitka robe/datuma računa.
Hipotetski, ti si nakon 12 dana odlučio vratiti neki PC. Oni tebi nisu poslali taj obrazac, nema ga na njihovim stranicama ili nešto slično, za tebe nije postojao način da ga vratiš unutar 14 dana (jer nisi imao obrazac). Onda imaš pravo i nakon godine i 14 dana vratiti.
Ako postoji na njihovim stranicama taj obrazac za download (većina trgovina ga ima), 14 dana vrijedi i gotovo.
Isto tako, ako ti nisi zatražio taj obrazac od njih u tih 14 dana, možeš se fućkat

Da si zatražio, a oni ti nisu poslali, to je drugi par cipela, onda imaš pravo tih godinu i 14 dana, ali ako nisi, ne možeš se ti sjetiti nakon 8 mjeseci da bi nešto vratio.