. broj
Citiraj:
Originally posted by Beren
Hmmm, većina korisnika se ne igra, ali isto tako u BUG-u (ne znam za druge časopise, ne čitam ih) ne dominiraju recenzije grafičkih kartica i igara. Više je riječ o nekakvom generičkom hardveru, softveru i novitetima. Da, kad izađe nova generacija grafičkih kartica, odvali se dvije strane o istoj, ali to je svejedno kap u moru.
|
Ploce, procesori, graficke, eventualno koja memorija... I to consumers, i to ponajprije namjenjena za gejmere.
Predamnom je 29. broj Buga. Travanj 1995. Ostao je u sobi kao rezultat predbozicnog ciscenja i pospremanja. Od zanimljivijih recenzija, samo cu ti izdvojiti:
miromagic 20/40 twin
Warp 3
SGI Indy 4600SC
Parallel Virtual Machine
Ogroman test laptopa, u koje su ukljuceni i Macovi
...
I pazi, u tom broju, od 100 stranica, ja sam nasao 40 koje su me eksplicitno interesirale. To je skoro polovina tesktova (ne racunamo li reklame) u cijelom casopisu.
A kad smo kod reklamiranja, ovdje mozes naci jedan Linotronic, Eizo, Autodesk, Corel i ostale kako se reklamiraju. Danas nekakav We-Mil ima 20 stranica reklame i jos toliko hardvera koji je dao na recenziranje.
S tim da opet zaboravljaš da BUG prije 10-15 godina nije imao nikakva dodatna izdanja. Konkretno mislim na Mrežu koja je stvorena zato da bi se ljudima koje ne zanimaju igre i grafičke kartice pružio adekvatan časopis.
Ne znam koliko pises za Bug, no ako se ne varam, u to vrijeme je izlazio Master, casopis vezan za igre, pod okriljem Buga.
I sto je zapravo my point? Da u novom Bugu (PcChipu, Vidiju... nevazno) ne mogu naci test PCI Parhelije, FreeBSD-a 6, SGI Tezra, Clusteringa for dummies i slicno. Kazem, opet, mozda si u pravu, i zaista zivim u proslosti, ali jednostavno ne mogu pojmiti da si je jedan renomirani casopis kao sto je Bug dozvolio pasti na ovako niske grane.
Prijatelj mi donosi iz Engleske neke njihove novije casopise. Trenutacno listam jedan broj Pc Proa, i casopis mozda nije na razini nekakvog Pc Magazina od prije 10 godina, no uredno ima izvrsnih tema. Obima isto kao i Bug, jako lijepo je podijeljen na Enterprise i Consumers testove te uz to ima i ogroman dio onoga sto oni zovu "Real world computing", odnosno dijela koji se bavi prakticnom primjenom IT-a. Nesto sto me se najvise dojmilo je bio tekst o najuser friendly PDA-ovima, odnosno onima koji se najvise daju pretvoriti u desktop PC. Osobno niti nemam PDA, niti me interesira, no s ovim tekstom sam saznao da ta cuda mogu biti puno vise nego sto sam ocekivao.
Citiraj:
Nisi mi baš jasan s ovim...
Bit onog što ti želim reći je da su danas računala, posebice Wintel računala koja ti tako mrziš, mnogo više raširena među ljudima nego prije.
|
I zasto mislis da je to relevantno? Buba je najprodavaniji auto na svijetu. Pa bome autoklub uredno pise i o Ferariju kao i o novom Audiju ili gradskom Hyundaju. Isto tako, alopatska medicina je tek 3. po zastupljenosti lijecenja u svijetu. Pa opet za nju imas najvise strucnih magazina i slicnog.
Ne znam od kuda ti to da mrzim Wintelase. Mozda kada bih imao $ koristi od toga, ovako, nema smisla ukljucivati emocije u to. Ovo sto ti ja pricam su cinjenice, a ne osobna ostrascenja.
Citiraj:
Shodno tome, više se ljudi za njih interesira pa onda nije ni čudno da su časopisi morali ohladiti od profesionalnog hardvera zanimljivog uskom spektru korisnika.
|
Opet, koga interesira? Moju tajnicu sigurno ne, niti tetu na salteru u banci, niti tetu za POS kasom u Dioni, niti tetu koja prodaje hardver u G-Spotu... A upravo su _oni_ najveci korisnici PC-a, bitno veci od gejmera.
Citiraj:
Ooooo Sveznadare, objasni mi ti onda o čemu se radi. Katkad me podsjećaš na Broja 1 iz Alan Forda...
|
Nikada nisi vidio niti jednu "strucnu" publikaciju osim Buga? Your loss, Berenko...
Citiraj:
BUG se prilagodio tržištu, a ne korisnici.
|
Da, to mi je jasno, ali IMO, to je cisto kurvanje.
Apropo DEC-a, tu je vise posrijedi od cistog "sokol ga nije volio". I danas je VMS neusporedivo bolji od bilo kojeg Linux ispljuvka, no zakulisne igre su kostale DEC odnosno Alphu.