kao student imaš pravo na besplatno nešto oko tog cisca, nisam siguran da li besplatan tečaj (koji uključuje i labos), pa ispit plaćaš, ili obrnuto. kad upišeš fax, informiraj se. na ritehu su išla predavanja za rijeku, a u puli preko algebre ali na neku foru je isto bilo besplatno. nisam doma koji dio je bio besplatan, to sam saznao kad sam fax već završio i bio na kavici sa voditeljem it odjela.
varijanta 2 za futur, je zaposlit se u nekoj firmi koja ulaže u radnike i koja se bavi mrežiranjem i serverijadom, pa kroz par godina ti možda plate neko certificiranje. ja sam ganjao mcsa ali na kraju smo održavanje win servera outsorcali
a zaposlenje u nekoj lokalnoj telefon kompaniji će ti više bit idi po terenu, kopaj kanale, penji se po banderama i vješaj kabele. u startu može bit ok , s godinama kad prokrckaju kosti baš i ne. nama nedavno došla ekipa 4 dečka, dao bi im 20 godina, provuć novu nit optike u firmi. 2 dana po 6 sati su proveli kod nas, samo za kabel provuć iz šahta ispred firme do jednog prostora unutar firme, i to po postojećim kanalima. nije lako. strah me pomislit šta moraju radit kad spajaju od čvora do same firme ili korisnika.
u startu ti je dosta baratat osnovnim pojmovima, znat zakrimpat kabel bez da gledaš pinout na netu i pravilno podesit ip adrese. ostatak dođe s vremenom s potrebama unutar firme. ako im trebaš, obrazovat će te. zato to i budu mjesta juniora, pripravnika, kako se to već zove, pa s vremenom napreduješ dalje a tvoje mjesto zamijene mlađi.
pomaže ako imaš vremena za sebe i firma ti dozvoli (ili omogući) igranje s opremom za svoje potrebe učenja i testiranja.
neznam stanje u mobilnoj telefoniji, ali nekako nisam baš viđao natječaje za išta šta ima veze sa mobilnom telefonijom. sa 18 godina, tvoje molbe u tom smjeru će završit u smeću, na jednak način kao šta su slične molbe kod nas završavale u smeću (uključivo i moja kad sam pred x godina tražio zaposlenje u firmi u kojoj sad radim).
za osijek i okolicu, imate dosta wisp-ova u điru, nemate li? slanje otvorenih molbi može dobro doć ako se prije toga malo obrazuješ u smjeru bežičnih mreža i aktualne opreme (cambium, ubnt i mikrotik) i postojećih protokola... n/ac standard, terminologija ala ptp i ptmp, tdma, vlan, subnetiranje, i slično. osijek ti je dosta dobro pokriven javnim hotspotovima, jedna tamošnja firma to održava, linkovi su posvuda, pa ako si daš malo truda kad završiš srednju javi im se sa molbom...