View Single Post
Staro 03.01.2019., 19:28   #3
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
kao student imaš pravo na besplatno nešto oko tog cisca, nisam siguran da li besplatan tečaj (koji uključuje i labos), pa ispit plaćaš, ili obrnuto. kad upišeš fax, informiraj se. na ritehu su išla predavanja za rijeku, a u puli preko algebre ali na neku foru je isto bilo besplatno. nisam doma koji dio je bio besplatan, to sam saznao kad sam fax već završio i bio na kavici sa voditeljem it odjela.

varijanta 2 za futur, je zaposlit se u nekoj firmi koja ulaže u radnike i koja se bavi mrežiranjem i serverijadom, pa kroz par godina ti možda plate neko certificiranje. ja sam ganjao mcsa ali na kraju smo održavanje win servera outsorcali

a zaposlenje u nekoj lokalnoj telefon kompaniji će ti više bit idi po terenu, kopaj kanale, penji se po banderama i vješaj kabele. u startu može bit ok , s godinama kad prokrckaju kosti baš i ne. nama nedavno došla ekipa 4 dečka, dao bi im 20 godina, provuć novu nit optike u firmi. 2 dana po 6 sati su proveli kod nas, samo za kabel provuć iz šahta ispred firme do jednog prostora unutar firme, i to po postojećim kanalima. nije lako. strah me pomislit šta moraju radit kad spajaju od čvora do same firme ili korisnika.

u startu ti je dosta baratat osnovnim pojmovima, znat zakrimpat kabel bez da gledaš pinout na netu i pravilno podesit ip adrese. ostatak dođe s vremenom s potrebama unutar firme. ako im trebaš, obrazovat će te. zato to i budu mjesta juniora, pripravnika, kako se to već zove, pa s vremenom napreduješ dalje a tvoje mjesto zamijene mlađi.
pomaže ako imaš vremena za sebe i firma ti dozvoli (ili omogući) igranje s opremom za svoje potrebe učenja i testiranja.

neznam stanje u mobilnoj telefoniji, ali nekako nisam baš viđao natječaje za išta šta ima veze sa mobilnom telefonijom. sa 18 godina, tvoje molbe u tom smjeru će završit u smeću, na jednak način kao šta su slične molbe kod nas završavale u smeću (uključivo i moja kad sam pred x godina tražio zaposlenje u firmi u kojoj sad radim).

za osijek i okolicu, imate dosta wisp-ova u điru, nemate li? slanje otvorenih molbi može dobro doć ako se prije toga malo obrazuješ u smjeru bežičnih mreža i aktualne opreme (cambium, ubnt i mikrotik) i postojećih protokola... n/ac standard, terminologija ala ptp i ptmp, tdma, vlan, subnetiranje, i slično. osijek ti je dosta dobro pokriven javnim hotspotovima, jedna tamošnja firma to održava, linkovi su posvuda, pa ako si daš malo truda kad završiš srednju javi im se sa molbom...
jp_rv je offline   Reply With Quote