Citiraj:
Autor Eladio
Zeleni pripremaju isto 7nm GPUe, tako da navi dok dodje mogao bi imati i konkurenciju
|
To ljudi zaboravljaju. Navi se uspoređivalo sa pascalom, 3 god. starom generacijom i sada rtx-icama, a većinu svoga vijeka će se natjecati sa 7nm nvidia gpu...
Da će imati performanse max gtx 1080 odnosno V64 kruži od davnih dana, sada je to preformulirano na konkurenta rtx 2070 (koja je simbolično jača od gore navedenih). Dakle to je to što se tiče max performansi. I škot je to potvrdio. I to pričamo o najjačim 1st gen Navi gpu (a prvo bi navodno trebale izaći i neke slabije).
Također tip iz AMD-a je potvrdio da je Navi i dalje GCN (naravno najnovija verzija), pa sudeći prema prošlosti Navi na 7nm će imati efikasnost cca kao nvidia na last gen nodeu ( današnjem 12nm), kao cca RX 480 (14nm) vs gtx 970 (28nm). Samim time kad se uzmu u obzir (pre)visoka očekivanja od Navija, te Shillovi - Navi neće baš bajno odjeknuti (među medijima i među potrošaćima). Očekuje se neko "uvođenje u red" Nvidije, a realnost stvari je da možda nikad neće imati manje konkurentu generaciju. Dakle najmanje do 2020, a vjerojatno ni do 2021 god. AMD neće imati gpu gtx 1080Ti performansi (koja će tada imati 3-4 godine), a Nvidia će tada furati 7nm generaciju, dakle drugu generaciju poslije navedene gtx 1080Ti. Ne znam jel ljudi shvaćaju koliko je situacija loša i koliko će Nvidia još više pobjeći i učvrstiti svoj monopol. Sve to vidi i škot, informacije su iste, samo još nije istaknio svoj pesimizam (koji s vremenom sigurno hoće), isto kao kad je pročitao Vegu da će biti fail za gaming tržište pola godine prije njenog izlaska, jer je bilo preočito.
Da se razumijemo ne mislim da će Navi biti smeće, bit će vrlo vjerojatno bolja kupovina od midrange nvidia, i sam mislim ugrabit jednu. Ali utjecaj na tržište ili bolje reći na nvidiju će biti jako blag.
BTW offtopic smo sa grafama ovdje