Citiraj:
Originally posted by stublina
Mislim da si malčice krivo shvatio taj dio... Ok , imaju testno računalo međutim uzmimo npr. neku grafičku karticu. Koliko je ona dugo kod čovjeka koji ju testira ? 5 dana ? Tjedan ? 3 Tjedna dok ne zaključe broj ? Koji bi to bio primjer veće recenzije ? Razno razni usporedni testovi monitora(poslje buljenja u 5-og 6,7,8-mi ti se već priviđaju boje itd..) , 20-tak grafički , matični , itd.. Testna računala su dobijena od "sponzora" , nakon 20 dana testiranja napisan je članak i ako mu je ostalo to računalo sigurno nakon 6mj ili 1g nije ponovo napisan članak o istom a to je ono što ljude najviše zanima , zanima me kako se ta i ta ploča recimo ponaša nakon 6mj, koje su joj mane otkrivene - to jedino mogu relavantno saznati ovdje od ljudi koji taj komad hardwarea koriste duže vrijeme. Tko tu određuje šta će se testirat ? Tko šalje zahtjeve i kome sve šalje ? Sve je to jedna velika reklama , tržište je gladno novih tehnologija no naravno i ja volim vidjet te reklame , najave ali da kupim nešto na temelju hvalospjeva nekog časopisa po meni nije mudra odluka. Ima ljudi koji prosto ne mogu živjeti kad izađe nova grafička te naravno sretnika koji može kupit šta hoće pa ako nevalja kupi drugo....
E ovi drugi su mi zanimljivi i što ih više ovdje ima - dobrodošli. Časopisi , novine od pamtivjeka su u službi vijesti i Reklame....
|
Čuj, istina je da bi neki proizvodi dobili drugačije ocjene da ih recenzent koristi na dnevnoj bazi par mjeseci, ali to je jednostavno neizvedivo. Toliko se novog hardvera pojavljuje na tržištu svaki mjesec da jednostavno ne stigneš pokriti niti sve novo, a kamoli se baviti par mjeseci jednom te istom stvari. Osobno mi se jako sviđa koncept naknadne ocjene, ali u praksi znam da je ponovo testiranje i općenito korištenje nekog komada hardvera duže vrijeme skoro uvijek nemoguće izvesti.
S druge strane, viđao sam takve članke...čak i u toliko pljuvanom BUG-u gdje su u rubrici "Drugi pogled" popljuvani neki uređaji. Konkretno, riječ je o Thrustmasterovom Topgun Afterburner Joysticku i još nećemu...ne mogu se sad točno sjetiti.
@Bubba:
Mislim da živiš u prošlosti. Današnje IT tržište je beskonačno drugačije nego IT tržište od prije 10 ili više godina. Barem što se tiče nekakvog hardvera široke potrošnje. Časopisi su jednostavno prilagodili tome.
Većina rulje koja čita BUG (i ostale časopise) ionako ne razumije pola i više tekstova koji su tamo napisani, premda su namjerno pisani za "lako" čitanje. Meni se mnogo puta dogodilo da mi je tekst poslan na doradu kako bi ga pojednostavio.
IMHO, nitko više ne piše uber stručne IT publikacije budući da imaju vrlo upitnu tržišnu isplativost. Ljudi su jednostavno prilagodili tržištu, jer da nisu, propali bi. Ista stvar bi se dogodila i bilo kojem drugom biznisu koji se ne bi prilagodio tržištu.
Ako se ne varam, vrlo lijep primjer za to je DEC.