Citiraj:
Autor Doom
Ono što mi prvo pada na pamet je da na taj način nemožeš izmjeriti damping faktor.
THD ti ne pokazuje ni razinu IMD ( inter-modulacijske distorzije ), koja je za subjektivan dojama kvalitete zvuka čak bitniji od THD-a.
Nedostaje ti i podatak od Crosstalku, koji je najzaslužniji za subjektivan dojam prostornosti zvuka, jer velika razina narušava stereo sliku.
|
Da li je uopće damping faktor problematičan kod modernih pojačala?
Koliko znam ljudsko uho ne može detektirati damping faktor iznad 20.
Također damping faktor je najbitniji kod nižih frekvencija (bass drivera). Ako u sustavu imaš sub onda je damping faktor skoro pa nebitan jer većina niskih frekvencija je preusmjereno na pojačalo od aktivnog suba.
Baš sam provjerio - moj 8 godina star Marantz SR5004 ima damping faktor 100.
Koji je standard za mjerenje IMD-a? Jel se puštaju razni parovi frekvencija?
Citiraj:
Autor Doom
Jer dovoljno dobar THD i SNR je pogotovo danas, lako postiči, tu se slažemo.
Ali opet imamo situaciju da jedno pojačalo "bolje svira" od drugoga.
I jefitini HT receiveri imaju dovoljno dobar THD i SNR, pa opet zvuče "mrtvo" i "nemuzikalno" u stereo modu.
|
Izbjegavao bi ovako jake pojmove. Baš iz takvih razloga ljudi imaju dojam da im zvučnici ne daju maksimum. Moj sistem je daleko od idealnog i najveću razliku koju mogu čuti je kada uključim i isključim Audyssey. Ako tu razliku opišem sa 100% razlike mogu se kladiti da nijedno pojačalo koje stavim u sustav ne bi dalo više od 1% razlike.
Ljudsko uho nije precizno kao mjerni instrument i postoje granice koje može detektirati.
Uvijek bi ljudima savjetovao da najviše novaca ulože u zvučnike te dobar room correction algoritam i akustički tretman sobe ako je potreban.