Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 16.12.2018., 20:44   #9728
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Ono što mi prvo pada na pamet je da na taj način nemožeš izmjeriti damping faktor.

THD ti ne pokazuje ni razinu IMD ( inter-modulacijske distorzije ), koja je za subjektivan dojama kvalitete zvuka čak bitniji od THD-a.

Nedostaje ti i podatak od Crosstalku, koji je najzaslužniji za subjektivan dojam prostornosti zvuka, jer velika razina narušava stereo sliku.
Da li je uopće damping faktor problematičan kod modernih pojačala?
Koliko znam ljudsko uho ne može detektirati damping faktor iznad 20.

Također damping faktor je najbitniji kod nižih frekvencija (bass drivera). Ako u sustavu imaš sub onda je damping faktor skoro pa nebitan jer većina niskih frekvencija je preusmjereno na pojačalo od aktivnog suba.

Baš sam provjerio - moj 8 godina star Marantz SR5004 ima damping faktor 100.

Koji je standard za mjerenje IMD-a? Jel se puštaju razni parovi frekvencija?

Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
Jer dovoljno dobar THD i SNR je pogotovo danas, lako postiči, tu se slažemo.
Ali opet imamo situaciju da jedno pojačalo "bolje svira" od drugoga.
I jefitini HT receiveri imaju dovoljno dobar THD i SNR, pa opet zvuče "mrtvo" i "nemuzikalno" u stereo modu.
Izbjegavao bi ovako jake pojmove. Baš iz takvih razloga ljudi imaju dojam da im zvučnici ne daju maksimum. Moj sistem je daleko od idealnog i najveću razliku koju mogu čuti je kada uključim i isključim Audyssey. Ako tu razliku opišem sa 100% razlike mogu se kladiti da nijedno pojačalo koje stavim u sustav ne bi dalo više od 1% razlike.

Ljudsko uho nije precizno kao mjerni instrument i postoje granice koje može detektirati.

Uvijek bi ljudima savjetovao da najviše novaca ulože u zvučnike te dobar room correction algoritam i akustički tretman sobe ako je potreban.
messiah je offline   Reply With Quote