u zadnje vrijeme se kad stignem, malo zabavljam pregledavanjem i sortiranjem starih kazeta koje kanim bacit, koje ne, i koje kanim digitalizirati. imam dosta materijala sa talijanske televizije šta si želim sačuvati, plus svu silu dokumentaraca sa hrt-a iz 90ih.
i sad uslijed sve te akcije koju moj video nije video (lol) unazad 10 godina, pojavili su mi se problemi na koje bi stara garda mogla odgovoriti jer vjerojatno imate više iskustva.
video je panasonic iz 1997, na oko je tada bio neki ozbiljniji model (6 head, ultra brzo premotavanje, napredan OSD, blabla). dok sam aktivno koristio video u mojim mlađim danima, s njim nije nikad bilo nikakvih problema. od kad je izbačen iz upotrebe, stajao je u kod staraca u ormaru zaštićen od praha i vlage.
problem je da ponekad iz čista mira umre tracking i počne random prebacivati sp/lp brzinu. to radi na nekim starijim kazetama, ne na svima. na onima na kojima radi, problem se sporadično javlja neovisno o poziciji (početak, sredina, kraj trake).
drugi problem je da ako pustim da playa kazetu i dođe dio koji je oštećen (prožvakana traka), ako je traka baš zgužvana, videu treba jako dugo da se od toga oporavi. nije samo da tog trena bude snijeg, nego od tog trena na dalje nemam nikakvu sliku. moram premotati kazetu nekoliko puta preko glave da se slika vrati (dok premotavam, vidim sliku, čim pustim play imam samo snijeg). ovo mi se javlja samo na SP brzini - tipa čak i ako zamijenim kazetu i stavim drugu, imat ću samo snijeg. ako stavim kazetu koja je snimama na LP, radi normalno, ako vratim neku na SP, imam samo snijeg.
kad radi, slika je odlična, onoliko koliko vhs može imat dobru sliku (i naravno onoliko dobra koliki je bio ulazni signal preko antene, šta u istri nije baš bajno bilo).
izvukao sam stari video iz 80ih, ali on ima drastično lošiju sliku, punu duhova i full mutnu tako da sam ga vratio natrag u garažu.
toliko za sad... borim se s ovim problemima. digitaliziram na dvd hdd rekorder na max kvaliteti.