Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 15.12.2018., 00:36   #9716
messiah
aka Mithrandir
Moj komp
 
messiah's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 449
Citiraj:
Autor jean luc Pregled postova
Apropo "kontroverze" AV receivera i stereo pojačala - iako je već pomalo zamorno pisati iznova o tome, dodat ću par vlastitih iskustava samo da bih mogao postaviti pitanje - a zašto je to uopće važno?
Generalno su temeljni modeli stereo pojačala poznatih firmi negdje u rasponu 200-300 eura, a temeljni modeli AV pojačala su nešto skuplji. Ovisno o tome što želiš - stereo ili HT - kupiš ono što ti treba. Ja općenito mislim da je za prosječnog korisnika upravo HT pljačka, jer te navodi da kupiš dodatna 3 zvučnika + sub po mogućnosti, samo da bi s vremena na vrijeme čuo neki efekt u filmu. A 90 % vremena slušaš glazbu na dva zvučnika... Druga je stvar ako si pasionirani ljubitelj akcijskog filma ili gamer na velikom ekranu, onda to ima smisla.

Što se tiče ostalog dijela kontroverze, on isto tako nema smisla jer je argument uvijek "ne čuješ razliku" za što nikako nema nekog valjanog dokaza, i većina toga se svodi na neke internetske izazove i slično.
Nikako, recimo, da se ode na koncert naprimjer nekog big benda i pokuša uhvatit razliku u zvuku trube i krilnice, koja se vrlo lako da vizualno ulovit jer su obično naslagane jedna kraj druge te ih trubač koristi u raznim skladbama - jer imaju drugačiji zvuk.
Ja mogu podjelit samo svoje iskustvo jer je ono jedino relevantno koje imam - trebalo mi je koju godinu, no sad tu razliku čujem i na svom sustavu, bez da gledam u tekst na omotu albuma.

Isto tako, u okršaju "AVR vs Stereo" imam jednako zanimljivo iskustvo, jer je jedini AVR koji sam imao bio upravo Carverov HR 895. Njega sam zamjenio duplo jeftinijim stereo pojačalom (jer sam Carvera prodao za dobru lovu jednom kolekcionaru) zato jer je isto sviralo glazbu bolje od njega - iako je Carver bio bolji za tulume jer je zvuk, u istom sistemu u A B komparaciji, imao nepogrešivo nazočan loudness, no zbog njega su pojedini instrumenti zvučali potpuno pogrešno.Nekom to možda ne bi bilo važno - vjerujem ni meni u nekoj fazi života, no tada (i sada) jest i nisam imao nikakvu grižnju savjesti što mi odlazi jedan relativan raritet iz sustava.

Dodatno je zanimljiva cveba što je Carver imao gumbić pod nazivom Sonic Holography (patentirani, pače) koji je nekakvim analognim procesiranjem trebao (u Stereu ) proširiti doživljaj trodimenzionalnosti zvuka. No - nije činio doslovno ništa, odnosno barem ja nisam čuo apsolutno nikakvu razliku. Na forumima sam kasnije čitao da su i druga iskustva uglavnom ista, no neki su čuli razliku ali u izrazito uskom sweet spotu.
Tak da bi ja na taj legendarni Bob Carverov izazov gledao u prvom redu kao na marketinšku foru, jer očito ni stari Bob nije bio imun na propertiary điđi-miđije i slične poteze koje Ameri zovu biznisom a neke druge nacije cirkusom - stvar kulturnog okruženja, jbg
Inače meni skroz simpatičan lik, poznat po tome što su njegovo prvo pojačalo od milja zvali Burning-amp, jer je u više nego slučajnom broju primjeraka znao veselo izgoriti povlačeći pritom i zvučnike sa sobom (što je isto zapravo dokaz da pojačalo i zvučnici JESU u kombinaciji).

I tak, naravno nek svako bira kaj hoće, al stvarno mislim da nema potrebe stalno iznova pokretati istu "kontroverzu" upravo zato kaj je cijela stvar potpuno ovisna o tome što consumer hoće.
Hvala Bogu zato imamo mogućnost izbora
Evo piva
messiah je offline   Reply With Quote