View Single Post
Staro 14.12.2018., 10:09   #9386
Mate22
Registered User
Moj komp

Mate22's Avatar

Datum registracije: Sep 2017
Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
Kao što već rekoh... FTTC je nedovoljno razvijen i premalo korisnika ima mogućnost imati praktički vlastiti DSLAM u zgradi/kući (i optiku do njega)... a o ovom g.fast da i ne govorimo. Neće pustiti 100/20 preko bakra dok ne budu to mogli izrealizirati barem nekom određenom postotku stanovništva. Zato se ciljaju neboderi i velike zgrade po velikim gradovima jer je tamo puno ljudi, ali bez puno kopanja ili pentranja po stupovima neće biti dovoljan % za pustiti stvar u promet. Ne znam zašto se trudite uopće klikati po tome "aktiviraj" kad se to neće dogoditi u dogledno vrijeme...

Frend traži DSL već 2 godine od T-coma i nemože ga dobiti, jedino neki mini paket preko 4G, ali to je banana s obzirom na lokaciju i limit prometa. Kad ne mogu riješiti tako "jednostavne" stvari kako da ponude 100 mbit kad u nekim slučajevima ni žicu ne možeš dobiti...
Krenit će oni sa tim sigurno 100% da kroz 2019godinu ponude veće brzine preko FTTC i FTTB/FTTdp konfiguracija mreže postepeno prvo pa onda i masovnije. Pa ljudima po većim gradovima već su počeli ubacivat letke da od sljedeće godine mogu imat do 500Mbps (očito G.fast kreće komercijalno 2019/2020 sigurno) jer se ne spominju u tim letcima radovi u stanovima korisnika nego samo zamjena modema. A isto tako postoji vrlo velika mogučnost da kroz 2019/2020 godinu i A1 Bnet krene sa nadogradnjom na EuroDOCSIS 3.1 gigabitni koaksijalni internet. E sad oni u T-comu tvrde da su sa tom novom generacijom mreže (FTTH/FTTC/FTTB/FTTdp) pokrili preko 58% korisnika u Hrvatskoj.
Ja se samo osobno nadam u mom slučaju da će u mom naselju u ZG di ima dosta zgrada i dosta mladog stanovništva ta dva FTTC kabineta koja imamo produžit tu optiku iz njih u same zgrade jer samo sa Vectoringom će teško parirat Bnet gigabitnom docsis 3.1 internetu u budućnosti, jer tu jedino može parirat G.fast i FTTB/dp konfiguracija a nikako FTTC kojeg sad imamo. Jer nama zgradama već postoji Bnet infrastruktura tako da taj FTTC neće bit dovoljan u tržišnoj borbi sa A1 Bnet jedino FTTB može ravnopravno tu se kačit.
Mate22 je offline   Reply With Quote