View Single Post
Staro 06.12.2018., 21:05   #7907
Chay
Registered User

Datum registracije: Nov 2018
Citiraj:
Autor Chay Pregled postova
Pozdrav!
Kupio sam prekjučer monitor https://www.links.hr/hr/monitor-27-a...crni-100300338

Međutim ne mogu se naviknuti na malo veće piksele (s obzirom da je 27" 1080p) te sam danas htio monitor u Linksu zamjeniti za isti ali 24" model, uz povrat novaca do razlike u cijeni.

Na to mi u Linksu odgovraju da nije moguće za monitore (i jos cijelu listu ostalih proizvoda) izvršiti zamjenu ili dobiti povrat novaca, bez obzira što se radi unutar 8 dana od kupovine.

Zovem ADM, koji kažu da je moguće kod njih napraviti zamjenu monitora ili dobiti povrat novaca, ali uz prethodni pregled na servisu, te umanjenje cijene za 10 - 20% ako na monitoru ili ambalaži ima znakova korištenja.

Kakva su vaša iskustva u sličnom slučaju, što napraviti i da li to Links mulja??

Također na Linksu u tablici je navedeno da se npr. periferija, mobiteli ili prijenosna računala mogu vratiti https://www.links.hr/Content/Images/...15.03.2016.pdf, a dalje dolje u tekstu stoji da se između ostalog prijenosna računala i monitori NE MOGU vratiti unutar 8 dana od kupovine.

Ovo je iz uvjeta korištenja, kada se naručuje iz web shopa u 5. koraku (prije same potvrde naruđbe):

"Iz povrata su isključeni svi proizvodi prema kojima se nije moguće odnositi kao da niste njihov vlasnik a to su ( printeri, monitori, računalni programi (software),
stolna i prijenosna računala, tablet računala, mobiteli i smartphone uređaji, TV uređaji LCD/LED/Plasma, knjige, asortiman rabljene robe, proizvodi koje nije moguće
dovesti u prvobitno stanje te proizvodi koji su od dana kupovine znatno promijenili cijenu)"

Tu nešto Links gadno mulja. Napominjem da su mi u ADM-u rekli da je moguće kod njih izvršiti povrat.

edit:

Monitor je naručen preko web shopa, sa podizanjem u poslovnici i plačanjem prilikom preuzimanja.

Evo odobren mi je puni povrat novca za vraćeni monitor, ali tek nakon duge bitke. Navesti ću kronologiju dogadjanja, tako da ljudi znaju koje su im zakonske mogučnosti i da se ne pokolebaju odmah.

- naručujem preko web shopa, a plačam i podižem u Links poslovnici navedeni monitor 27". Dodjem doma, vidim piksele. Pokušam se još drugi dan naviknut ili namjestit drugačije monitor, ne pomaže.

- treči dan pakiram monitor sa svim dijelovima natrag u originalnu ambalažu, vraćam doslovce u tvorničko stanje i nosim u Links poslovnicu na zamjenu za isti ali 24"

- odbijaju primiti monitor natrag, a takodjer i zamjenu za manji jer monitor spada u grupu proizvoda za koju ne priznaju zamjene ili povrat novca (također mi pokazuju zaljepljenu za pult cijelu listu proizvoda za koje isto vrijedi)

- vrlo neugodno iznenađen odlazim doma sa monitorom i konzultiram se na forumu Istu noć pišem mail Links podršci uz ispunjeni obrazac da želim iskoristiti "pravo jednostranog raskida ugovora za narudžbu i kupovinu monitora preko web shopa"

- dolazi odgovor da nemam pravo na jednostrani raskida ugovora i povrat sredstava jer kao "po računu je vidljivo da sam monitor kupio u poslovnici", uz srdačne pozdrave

- pisem opet mail podršci i objašnjavam da je monitor naručen preko web shopa, a da je podignut i plačen u poslovnici, te prilažem i broj narudžbe

- odgovaraju da ipak ne mogu izvršiti povrat jer ja nisam platio na daljinu, vec samo naručio, te da sam monitor vidio i platio u poslovnici prilikom preuzimanja, te da monitori ne spadaju u artikle na koje je omogučen povrat, te opet srdačno pozdravljaju

- idući dan kontaktiram Društvo za zaštitu potrošaća, gdje mi jasno savjetuju da prema Zakonu o zaštiti potrošaća članak 72 i Zakonu o obveznim odnosima članak 247, imam potpuno pravo na jednostrani raskid ugovora i povrat novca, iako sam samo naručio (a ne i platio) preko web shopa. Društvo mi također savjetuje u slučaju daljnjih problema da sve prijavimo tržisnoj inspekciji pa nek oni odluče tko je u pravu

- u međuvremenu kupujem isti ali 24" monitor u drugom IT shopu

- šaljem opet mail Links podršci, jasno im preciziram sto mi je rečeno i savjetovano od strane Društva za zaštitu potrošača, a spominjem i tržišnu inspekciju

- idući dan dolazi kratak mail od Links podrške da monitor u originalnoj ambalaži pošaljem poštom na servis u Svetu Nedjelju na pregled

- šaljem poštom i nakon par dana dobivam mail da mi je odobren povrat novca. Odlazim u poslovnicu s računom i dobivam novac.

Eto. Uz blaži odnos prema kupcu, mogli su odmah omogučiti zamjenu za manji monitor u obostranu korist, a i ne bi trebao trošiti vrijeme i energiju u borbi za svoje zakonsko pravo.

Jasno naglašavam da je ovdje prvenstveno moja greška kao kupca radi krive procjene, i itekako smatram da treba svaku kupovinu provoditi savjesno, a ne svaki artikl 5 puta vraćati. Ali mogle bi i pojedine firme imati malo blaži stav prema kupcima i ne provoditi tako tvrdu politiku i neke svoje zakone.

Nazalost na kraju vrlo neugodno iskustvo u Linksu, uz buduće široko izbjegavanje.
Chay je offline   Reply With Quote