Registered User
Datum registracije: Nov 2018
|
Citiraj:
Autor Chay
Pozdrav!
Kupio sam prekjučer monitor https://www.links.hr/hr/monitor-27-a...crni-100300338
Međutim ne mogu se naviknuti na malo veće piksele (s obzirom da je 27" 1080p) te sam danas htio monitor u Linksu zamjeniti za isti ali 24" model, uz povrat novaca do razlike u cijeni.
Na to mi u Linksu odgovraju da nije moguće za monitore (i jos cijelu listu ostalih proizvoda) izvršiti zamjenu ili dobiti povrat novaca, bez obzira što se radi unutar 8 dana od kupovine.
Zovem ADM, koji kažu da je moguće kod njih napraviti zamjenu monitora ili dobiti povrat novaca, ali uz prethodni pregled na servisu, te umanjenje cijene za 10 - 20% ako na monitoru ili ambalaži ima znakova korištenja.
Kakva su vaša iskustva u sličnom slučaju, što napraviti i da li to Links mulja??
Također na Linksu u tablici je navedeno da se npr. periferija, mobiteli ili prijenosna računala mogu vratiti https://www.links.hr/Content/Images/...15.03.2016.pdf, a dalje dolje u tekstu stoji da se između ostalog prijenosna računala i monitori NE MOGU vratiti unutar 8 dana od kupovine.
Ovo je iz uvjeta korištenja, kada se naručuje iz web shopa u 5. koraku (prije same potvrde naruđbe):
"Iz povrata su isključeni svi proizvodi prema kojima se nije moguće odnositi kao da niste njihov vlasnik a to su ( printeri, monitori, računalni programi (software),
stolna i prijenosna računala, tablet računala, mobiteli i smartphone uređaji, TV uređaji LCD/LED/Plasma, knjige, asortiman rabljene robe, proizvodi koje nije moguće
dovesti u prvobitno stanje te proizvodi koji su od dana kupovine znatno promijenili cijenu)"
Tu nešto Links gadno mulja. Napominjem da su mi u ADM-u rekli da je moguće kod njih izvršiti povrat.
edit:
Monitor je naručen preko web shopa, sa podizanjem u poslovnici i plačanjem prilikom preuzimanja.
|
Evo odobren mi je puni povrat novca za vraćeni monitor, ali tek nakon duge bitke. Navesti ću kronologiju dogadjanja, tako da ljudi znaju koje su im zakonske mogučnosti i da se ne pokolebaju odmah.
- naručujem preko web shopa, a plačam i podižem u Links poslovnici navedeni monitor 27". Dodjem doma, vidim piksele. Pokušam se još drugi dan naviknut ili namjestit drugačije monitor, ne pomaže.
- treči dan pakiram monitor sa svim dijelovima natrag u originalnu ambalažu, vraćam doslovce u tvorničko stanje i nosim u Links poslovnicu na zamjenu za isti ali 24"
- odbijaju primiti monitor natrag, a takodjer i zamjenu za manji jer monitor spada u grupu proizvoda za koju ne priznaju zamjene ili povrat novca (također mi pokazuju zaljepljenu za pult cijelu listu proizvoda za koje isto vrijedi)
- vrlo neugodno iznenađen odlazim doma sa monitorom i konzultiram se na forumu Istu noć pišem mail Links podršci uz ispunjeni obrazac da želim iskoristiti "pravo jednostranog raskida ugovora za narudžbu i kupovinu monitora preko web shopa"
- dolazi odgovor da nemam pravo na jednostrani raskida ugovora i povrat sredstava jer kao "po računu je vidljivo da sam monitor kupio u poslovnici", uz srdačne pozdrave
- pisem opet mail podršci i objašnjavam da je monitor naručen preko web shopa, a da je podignut i plačen u poslovnici, te prilažem i broj narudžbe
- odgovaraju da ipak ne mogu izvršiti povrat jer ja nisam platio na daljinu, vec samo naručio, te da sam monitor vidio i platio u poslovnici prilikom preuzimanja, te da monitori ne spadaju u artikle na koje je omogučen povrat, te opet srdačno pozdravljaju
- idući dan kontaktiram Društvo za zaštitu potrošaća, gdje mi jasno savjetuju da prema Zakonu o zaštiti potrošaća članak 72 i Zakonu o obveznim odnosima članak 247, imam potpuno pravo na jednostrani raskid ugovora i povrat novca, iako sam samo naručio (a ne i platio) preko web shopa. Društvo mi također savjetuje u slučaju daljnjih problema da sve prijavimo tržisnoj inspekciji pa nek oni odluče tko je u pravu
- u međuvremenu kupujem isti ali 24" monitor u drugom IT shopu
- šaljem opet mail Links podršci, jasno im preciziram sto mi je rečeno i savjetovano od strane Društva za zaštitu potrošača, a spominjem i tržišnu inspekciju
- idući dan dolazi kratak mail od Links podrške da monitor u originalnoj ambalaži pošaljem poštom na servis u Svetu Nedjelju na pregled
- šaljem poštom i nakon par dana dobivam mail da mi je odobren povrat novca. Odlazim u poslovnicu s računom i dobivam novac.
Eto. Uz blaži odnos prema kupcu, mogli su odmah omogučiti zamjenu za manji monitor u obostranu korist, a i ne bi trebao trošiti vrijeme i energiju u borbi za svoje zakonsko pravo.
Jasno naglašavam da je ovdje prvenstveno moja greška kao kupca radi krive procjene, i itekako smatram da treba svaku kupovinu provoditi savjesno, a ne svaki artikl 5 puta vraćati. Ali mogle bi i pojedine firme imati malo blaži stav prema kupcima i ne provoditi tako tvrdu politiku i neke svoje zakone.
Nazalost na kraju vrlo neugodno iskustvo u Linksu, uz buduće široko izbjegavanje.
|