View Single Post
Staro 03.12.2018., 19:20   #2097
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
nisam. poslovno koristimo linux na gotovo svim kompovima u firmi i podružnicama, ja i kolega to održavamo, i iskreno slabo mi je kad nešto cedi. dok radi nema frke, jedan restart i u 99% će se popravit samo od sebe. onih 1% je 2 dana yebanja i onda odustanemo i na novo vratimo image i vidi vraga opet radi. naravno ima on svojih prednosti, osobito one razno razne uslužne naredbice koje ti spase život (poput multi-disk kloniranja, kad smo napravili novi image sa novom verzijom distre, samo smo sa "master" mašine pošibali diskova koliko je bilo sata portova, klonirali na nove diskove, i u 1 dan zamijenili diskove u svim mašinama u firmi uz praktički 20 minuta downtime-a po useru).

long story short - win for life.
freenas zaboravi u startu jer hoće 8 giga rama i ja ga nisam uspijevao zbutat 19 puta od 20 šta sam probao, zapinjao mi je sa skroz random errorima, na relativno novoj (iako celeron) mašini. rađe gledaj OMV umjesto njega, iako ako se ne varam i OMV traži formatiranje svih diskova u ext4 ili btrfs.

win7 je provjeren, radi, i ne jebe sa update-ovima, a možeš ga koristit i za surfanje i sve ostalo. file sharing je gotov u 2 klika mišem, remote desktop je integriran i radi kako treba, i ja ne vidim potrebe gledat dalje.

imam low power konfu sa J procesorom, 4 gige rama i (nažalost) win10 (ali pro sa ugašenim update-ovima preko group policyja), unutra 4 diska , služi mi za sve živo i mrtvo, razno-razni media serveri, torrent, file server, print server, videonadzor, remote pristup... i win10 ipak traži da ga se jednom mjesečno restarta. sa 7icom sam znao imat po 6 mjeseci bez restarta. prednost ove mašine je šta kad su diskovi idle, troši 15W.

c2d kojeg sam složio vuče oko 50W samo sa ssd-om, tako da sa još 4-5 diska će to bit 100W i nije rentabilno da bude uvijek upaljen, niti su green diskovi tome predviđeni. sa ssd-om od davanja WOL naredbe do kad mi share postane vidljiv u mreži je cca 15 sekundi, šta je super. brzina transfera će bit 80-90MB/s, nisam nikad uspio više od toga dobit u svojoj mreži, šta mi je ohoho dosta ako uzmem u obzir da su diskovi do sad bili u USB 2.0 kučištima pa sam imao 25-28MB/s do sada.
jp_rv je offline   Reply With Quote