E Yebiga.
Ovo šljaka i s smanjenim ventilatorom na max okretajima (na cca 950rpm)
Naravno da postoji razlika u malo i puno propuha kroz kučište ali uz manju ambijentalnu temperaturu šljaka.
U leru imam 28 stupnjeva. Ambijentalna 16 / proc 28 = razlika od 12 stupnjeva.
Pokrenuo Cinnebench i u par trenutaka oko 55st.
Do kraja testa u tih 2 minute skocilo na 76.
Uglavnom , tu je razlika od 60 stupnjeva s ventilatorom na min dok je s ventom na max razlika bila 41 st.
Cinnebench stao - u roku odmah palo i neko vrijeme se drzalo na 44 stupnja.
Pokrenuo test opet i diglo se na max 81.
Malo visoko ali kao što je rečeno realna upotreba je različita od testa.
Iako s nekim stvarima bude proc na 100% to je obično par trenutaka pa ništa ne stigne uskuvat...
Kroz upotrebu ne ide preko 55 i sve šljaka da je to divota.
Prije bi bilo pokreni Gimp i čovik može ič prokuvat vodu za kamilicu dok se digne na ovom x5-z8300. Sad je to par trenutaka.
Uglavnom , stvar s temperaturama riješena s običnom rupom na stranici.
Ne treba ništa trošit ni razbijat glavu (bar do ljeta) jer je 60kn za ventilator riješilo stvar.
Negativna stvar ...nemam više razloga za petljat po kučištu 
Osim dodat antenu i wifi ...
Šta se tiče razno raznih "rupa" znam da nebi bilo loše da proširim vokabular s port, konektor ,slot , soket itd bez obzira šta me se da shvatit uz malo volje.
Ovog puta sam se potrudio malo kopat po internetu da ne ispadam toliko gotovan
Ako sam dobro shvatio ono glupo pitanje i nije baš glupo.
Mislim na ono jel ima kakav duguljasti SSD za rupu za grafičku ...pardon ,za PCIe slot ...

Iako ti duguljasti diskovi m.2 "formata" koriste taj M.2 konektor , sami konektori imaju one male plastike koje sprecavaju da se stvar okrene naopako (kao utor za memoriju) i tu su da se ne stavlja nekompatibilan disk jer postoje 2 tipa. M2 diskovi koji su praktički SATA diskovi s modernim konektorom te NVMe diskovi koji omogučavaju veče brzine te koriste upravo ovaj PCIe sistem kao i grafičke te ostale kartice koje se spajaju na PCIe slotove koji su označeni brojevima x16 ,x8 ,i x4 koji označuju raspoloživu brzinu veze ili bolje rečeno širinu konekcije jer bi 2.0 i 3.0 trebalo označavat brzinu.
Obzirom na to , uz nekakav adapter za PCIe port tj slot , NVMe disk bi trebao šljakat u "rupi" za grafičku koja je slobodna?
Nešto poput
ovog ili u slučaju ograničene raspoložive visine , nešto s
fleksibilnim kabelom da se dobije sloboda fiksiranja diska gdje čovjek god želi.
Ako sam dobro pohvatao stvari i nisam naprezao mozak bezveze ,eto još jedna opcija za spojit disk.
A prije tjedan dana je sve izgledalo beizlazno.