X41 tablet sam uzeo preko Njuškala, a preko Ebaya X200 iz Amerike, X1 Carbon (1st gen) iz Francuske te MS Surface Pro 2017 iz Litve. Laptope mijenjam otprilike svakih 5 godina (taman sam planirao krajem godine uzeti X1C6, ali kako sam uzeo novi tablet, odgodit ću to na godinu dana) i uzimam otprilike godinu staro, taman kad izađe najnovija generacija pa platim otprilike 50% nabavne cijene. Tablet sam recimo uzeo novi, samo izložbeni primjerak bez kutije, ali sa svim što je bilo u kutiji, 40% ispod prodajne cijene, tu sam stvarno dobro prošao! Uzeo ga za oca, ali me toliko oduševio da sam sada i sebi uzeo. Prošle sam godine prek Ebaya nabavio i ganc novi 23" EIZO monitor za 100 eura.
U međuvremenu između kupovina napucam laptop do maksimuma dijelovima s Ebaya: SSD-ovi, WIFI i WWAN kartice, LCD-ovi, tipkovnice, AC/DC travel adapter. Preferiram privatne prodavače, refurbished laptope od dealera uglavnom preskačem. Primijetio sam da aukcije za stvari iz Francuske imaju manje biddera od onih iz Njemačke ili Velike Britanije pa je lakše ubosti nešto po povoljnijoj cijeni. Za thinkpade koji me zanimaju obavezno tražim type/product number da provjerim na Lenovovim stranicama originalno ugrađene komponente i uspoređujem s navedenim u oglasu - ako se nešto razlikuje, obavezno pitam prodavača.
Kad nešto tražim provjeravam uspješne aukcije za taj proizvod da vidim kako se kreću cijene i da eventualno uočim nekog prodavača koji prodaje povoljno pa provjerim ima li još koji komad. Naravno, provjeravam i feedback, prodavači s tisućama aukcija mogu imati bezvezne negativne ocjene pa to ignoriram. Ako prodavač ima 100%-tni rejting na 10+ prodaja to je dobar pokazatelj, iako treba paziti jer se kradu identiteti takvih prodavača i pod njihovim imenom prodaje roba u pola cijene - može ih se prepoznati po tome da prihvaćaju samo bankovni transfer, a ne i Paypal. Kupio sam preko 100 stvari (80% nekakva elektronika i dijelovi) na Ebayu, a najveći problem bio mi je francuski prodavač X1 Carbona jer nije bio zadovoljan cijenom na aukciji (top spec, 780 eura, 2014. godina) pa sam morao prijetiti da ću ga prijaviti Ebayu.
Uglavnom, najbolje se prođe kad nije hića i kad se ima vremena svakodnevno provjeravati oglase. Stvarno povoljne buy-it-now ponude ako se prodaje samo jedan komad odlaze u roku sat-dva, a ako je raspoloživo više komada obično u jednom danu pa treba biti brz.