Radio rupu na bočnoj stranici...
Da nisam imao potrošenu kanticu spreja moglo je i bolje,
ali sam generalno zadovoljan kako je ispalo.
Inače , racunalo nije za zayebanciju.
Bilo što van potrebnih programa je out kao i trošenje na posebne skupe coolere.
Šta se tiče DIY hladila,
od jednog komada nebi išlo jer nebi mogao ugurat toliko lističa...
Išlo bi s bakrom jer bi se baza i listovi mogli riješit zasebno te zalemit sve otputa ali mi izgleda kao previše rada i potrošenog materijala za upitan rezultat jer mi metalurgija nije struka.
Dimenzije...
Od ploče do stranice kučišta sam izmjerio nekih cca 47ipo mm.
Od samog vrha procesora do stranice ima 39 ipo mm....možda i 40mm.
Bilo bi sasvim dovoljno mjesta po visini da nema SSDa.
Kad se on ubaci u priču , gdje se god stavi , zbog smještaja procesora na ploči , jedan dio SSDa uvjek bude preko CPU hladnjaka.
Uglavnom , ako se isti fiksira na stranicu , raspoloživa visina padne za 7mm i samim time eto nas na
max visini hladnjaka od 33mm.
Inače , izmjerio sam ovaj Intel alu blok...visna 19mm + prsten od 6mm = 25mm.
Do 33mm ostane 8mm za ubacit ventilator!
Kad se ventilator ubaci na sami alu blok kao što sam i napravio s AMD ventom....
kad se ubaci unutar ovog plastik prstena koji drži taj cooler na ploči , dobije se dodatnih 6mm tj sveukupno 14mm tako da ništa i od toga jer su ovi slim ventovi 15mm...
ništa od toga osim ako vent nije manjeg promjera tj 60mm kad ga ne prekrije SSD.
Zbog toga sam i vidio jedino riješenje u pilanju SSDa napola.
Zvuči drastično ali bi u par sekundi problem bio riješen.
Dalje , šta se tiče orijentacije ventilatora i vertikalne orjentacije kučišta u svom stalku...
Kao i 'Frung' , držim da mi više smisla ima upuhivanje zraka / strana s napajanjem / perforacijom gore.
Na toj strani ima puno više slobodnog mjesta unutar kučišta za rasipanje topline...
Ali ovako kako stoje stvari mislim da orijentacija kučišta i ventilatora ne igra nikakvu ulogu.
Jedan ventilator je kompletno prekriven s konektorom/kabelima napajanja a drugi je napola prekriven s SATA konektorom.
Slika
Kako ih se god okrenilo - zrak ne teče / ventovi samo zuje.
Jednostavno CPU hladnjak reciklira vlastiti zrak i temperatura raste.
Umjesto da te male 40mm ventove pričvrstim van kučišta kako bi oslobodio mjesta / omogučio protok zraka oko konektora i kabela , pametnije mi se činila rupa za vent na stranici kučišta i kompletno micanje ventova.
U tom slučaju bi tu stranu gore jer 2x40mm rupetine imaju daleko vecu površinu za bijeg topline od hrpice malih rupica.
Jedino je pitanje koliko bi to bilo efikasno obzirom da vent nebi bio na samom alu bloku...