Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.11.2018., 12:41   #40420
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Znaci, u tih manje od 100km morao si prebacivati brzine 5 puta. :slow clap: Dramaticna redukcija umora voznje po autocesti, nema sto... I ne, samo ti se vozis po autocesti, nitko drugi se nije maknuo iz Zagreba.

Naravno da nitko ne osporava prednosti automatskog mjenjaca. Zapravo tesko da bi mu covjek pronasao manu, primarno zbog elegancije, kurcobolje u voznji i svega ostalog. Ali frajer koji blebetne da je na 1.000 km koje napravio u danu osjetio dramaticno olaksanje jer vise ne mora 10 puta dotaknuti mjenjac nesto radi krivo...
Šaltam minimalno 50x 5.-4.-5. do zg, a bar duplo više petkom od zg prema kući. Tak da bravo na lucidnom komentaru...
I da, na tih sad opet 3x tjedno zg i nazad, a ljetos kako rekoh 3mj 5x tjedno, razlika je prilična u smaranju šaltanjem i nesmaranju istim kad vozim automatika, kako rekoh, i na ovoj našoj kvazi autocesti a pogotovo na 2h tandrkanja po zagrebu. Pogotovo što se to odvija prije ili uglavnom poslije 8satne šihte na poslu.
Rekoh već gore, automatik je stvar osobne preference pojedinca, ali popljuvat neke stvari bez temelja je jadno.

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Evo opet ekstremi...

Da bi sa 130+ usporio na 90 i ponovno ubrzao, ne moraš u autu s ručnim mjenjačem napraviti baš ništa.

Funny thing, baš si spomenuo petak popodne i vraćanje iz Slavonije... Zagreb - Požega - Slavonski Brod - Osijek - Zagreb. Vratio se popodne oko 7 u Zagreb, i to je otprilike ruta koju imam nekoliko puta mjesečno u zadnjih 5 godina, među ostalima.

Auto na autocesti nije praktički nikad izašao iz zadnjeg stupnja mjenjača, osim pred naplatnim kućicama.

Slučajeva gdje sam se vozio preko 130 i da mi je u traku izletilo nešto što bi me moralo natjerati da se umorim šaltajući (prebaciti u nižu) sam možda imao za prste jedne ruke u ohoho kilometara tijekom 12 godina vozačkog staža. I to su iza mene bile pratnje političara ili presretači u lovu na nekog, pa ajde, maknut ću se što prije.

Superkul osjećaj kad automatik prebaci 3 brzine niže, to je to... vjerojatno je korisno ako si jedan od onih specijalaca koji blendaju i nabijaju se ljudima na guzicu po autocesti, pa trebaju demonstrirati snagu, kad se peasanti maknu.
Ti imaš neke super duper vozačke sposobnosti, mi obični smrtnici očito nismo dorasli tome. Na stranu što vozimo kudikamo dulje od tvojih 12 godina vozačkog staža...
Ja samo ne znam po kakvim cestama ja onda radim u prosjeku 50.000km godišnje već 21 godinu...
Evo samo prošli četvrtak i petak - minimalno 10 gastarbajtera slovenskih i austrijskih tablica se voze sa samo naprijed upaljenim dnevnim svjetlima ili čak par i bez njih, a ujutro je magla da ne vidiš 50m ispred sebe na autoputu, 'gospodin' s kosova u novoj bemburi se vozi u 3 popodne 50km po lijevoj strani autoceste 110-120kmh i ne hebe nikog živog, valjda hoće da ga ljudi vide, baja sa malim kamiončićem prestiže 4 kamiona u dužini od 2km (sad si zamisli koliko lufta ima da se makne između tih da prođe cca 10 auta koji su se 'ukočili' iza njega), al ne, zašto bi se on maknuo, pa žuri se čovjeku... Itd. Svaki tjedan imam minimalno 10 takvih situacija, a ne vozim se ekstremno niti divljam, uglavnom na 160 99% vremena.
I spomenuo sam petak popodne i smjer Zg-Slavonija a ne obrnuto Do novske i okučana je kaos zbog bosanskih 'turista' iz slovenije i austrije, koji se vrlo vjerovatno ne voze tako po sloveniji i austriji nego si 'daju oduška' krkanluku kad uđu u hr na autocestu.

Zadnje izmijenjeno od: jopis. 11.11.2018. u 12:47.
jopis je offline   Reply With Quote