Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 09.11.2018., 00:36   #9563
Trekkie4
Guest

Pričao sam već o ovome... Možda ovdje ali i sigurno na drugim forumima, i to po više tema. Ali mislio sam staviti i ovdje, podijeliti iskustva i eventualno olakšati izbor drugima po pitanju izbora i dvojbe...

Dakle ovako, riječ je o gramofonskoj zvučnici Audio Technica AT3600, (naj)jeftinijem modelu u ponudi AT.

Ima se dosta reći o njoj, ljudi su ispisali stranice i stranice podataka, (pozitivnih) dojmova i iskustava, ali ono što mogu osobno podijeliti iz osobnog iskustva je to da je ova zvučnica fenomenalna! OK, možda se ne može nositi sa skupljim modelima, ali stereo separacija i tonovi su baš kao na Shure M75 koju obično koristim, čak i bolja od M99! Što drugo mogu dodati ... možete je uzeti po cijeni od 70-ak kn, i to cijeli komplet. Dakle, ne samo iglu, već zvučnicu + iglu zajedno. A onima koji su koristili Rega gramofone (ili zvučnice) budu prepoznali ovaj model kao Rega Carbon, model koji u US košta $60, čak 6 puta skuplje od 3600! Ili čak Thorens, pa čak i Stanton..! Reklo bi se pametnom dosta...

Zaboravite ono što Audio Technica službeno tvrdi(*), ovaj model ima raspon gazne sile između 2.5 i 4.5g, s time da su se mnogi složili kako radi sasvim OK i na 2.00 ... iako je osobno držim na 2.5g, dakle u zadanom limitu.

Za sam kraj mogu samo dodati da meni osobno, 3600 zvuči daleko bolje od popularne 95E, gotovo legendarne zvučnice sa eliptičnom iglom, koja ima 0.3x0.7 mil vrh! Mišljenja se dakako razlikuju od osobe do osobe, ali koliko god sam se igrao sa 95E, nisam je mogao dobiti da zvuči kao 3600, koja ima sferni 0.6mil vrh i kantilever napravljen (zapravo presvučen) karbonskim vlaknima.

Linkovi na vezane teme i detaljnije analize:
AudioKarma, $11 Chinese AT3600L Thread Mk. II
YouTube - $65 Rega Carbon vs. $11 AT3600L phono cartridge - The same thing?
YouTube - AT CN5625al vs Rega Carbon

YouTube - AT95E vs CN5625al

(*)Da je Audio Technica isključivo prilagođena i napravljena za gramofone bez mogućnosti podešavanja gazne sile, te kao takva mora biti podešena na 3.5g, zbog čega preporučaju "nadogradnju na bolji model", AT 91 sa žutom bojom.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 09.11.2018. u 00:47.
  Reply With Quote