Tema: Automobili
View Single Post
Staro 08.11.2018., 07:40   #40375
Tumor
prof.dr. gospodar svemira
Moj komp

Tumor's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Kupi si 16 ili 17" felge i set zimskih, preporodit ćeš se
Buraz na svom (a6 3.0tdi q) ima ljetne 245/40 18 i zimske 225/55 16, za zimu milina. Em su uže pa lakše gaze po snijegu em su kudikamo jeftinije premium zimulje u toj dimenziji nego da je išao na 18 i zimske.
Ja uvijek idem na col manje zimske kotace sa uzim gumama i visim profilom.
Mesnatija guma ipak stiti felgu bolje po svim onim rupama koje znaju nastati nakon zime (a i za zimske uzmem celicne felge), a i navodno bi uze gume trebale biti bolje po snjegu.
Kod premium guma to moze biti cak i jeftinije ili barem ista cijena.
Imam ljetne 225/45 R 17, a zimske 205/55 R 16 i evo bas gledam u Vulkalu (kao jedan od vecih prodavaca guma, nije najeftiniji) za Continental WinterContact TS860 kao jednu od nahvaljenijih zimskih guma:
205/55 R 16 91H = 723kn https://www.vulkal.hr/continental-20...tact-ts860-91h
225/45 R 17 91H = 1047kn https://www.vulkal.hr/continental-22...t-ts860-91h-fr

Znaci razlika 324kn (doduse 17' je FR sto je valjda run flat ili sta vec), a za te novce se komotno kupi nova 16' celicna felga.
Ako se ide 2 cola dolje onda je razlika jos i veca, ali isto tako ako se ide na jeftinije modele guma onda razlika vjerovatno drasticno opada.

Doduse, meni racunicu dosta pokvari i potreba za dodatnim setom TPMS senzora, ali s druge strane em mi je puno komfornije mijenjati samo kotace nego svaki puta skidati i motirati gume sa felgi, em je to nesto jeftinije, em je manja opasnost da cu negdje na nekoj rupcagi ubiti alu felgu, a i uze/vise gume bi trebale biti bolje po snijegu. A kada se budu kupovale nove zimske gume nakon sto ove dotrajaju onda bi se zbog razlike u cijeni guma moglo nesto ustediti