Tema: Automobili
View Single Post
Staro 04.11.2018., 12:12   #40292
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Od 4 auta doma, 3 imaju bubnjeve otraga (stari 27, 17 i 18 godina). Stalno su upotrebi. Čišćenje?! Jedino ako ih je netko slučajno miniwashem potegnuo kod pranja auta. Zapekle? Nikad. Ne vole jedino visoku temperaturu, ali ako uspiješ pregrijati bubnjeve otraga, onda imaš drugih problema.

Evo i tih 5 službenih Clia koje sam vozio u zadnjih 5 godina su imali bubnjeve otraga. Tek sad na Meganeu imam diskove otraga. Ne vidim razliku u kočenju. Mislim da je 75% kočenja na prednjim kočnicama.

Imaš problema s prednjim kočnicama ako ti auto slabo ili nejednako koči. Zadnje kočnice ionako odrađuju jako mali dio posla. Diskovi otraga su apsolutno nepotrebni sve do nekakve Golf klase, a rijetko i tad.
Drugi par čarapa je što diskovi ne izgledaju lijepo ispod alu felgi kao diskovi
Pokazao si već i dokazao da se ne razumiješ u aute, nego da se samo voziš i sad ideš objašnjavat nekakve svoje teorije zašto su bubnjevi ok.
Ne, nisu. Zato su se davno izbacili iz upotrebe na prednjim kotačima i svim silama ih svi renomirani proizvođači pokušavaju izbacit iz upotrebe uopće, znači i za zadnje kotače.

Prvo i osnovno zbog sila kočenja koje su inače MANJE nego sile kočenja koje se mogu ostvariti sa diskovima. Drugo i jednako važno, zbog drastičnog SMANJENJA te iste sile kočenja nakon nekoliko uzastopnih kočenja zbog zagrijavanja istih (sama zatvorena konstrukcija bubanj kočnice je uzrok tome). Treće - zbog te tendencije pregrijavanja dolazi do iskrivljenja samog bubnja, što uzrokuje nejednako i nepravilno kočenje.
Četvrto - zbog same konstrukcije i izvedbe bubnja i načina nalijeganja pakne u njega dolazi do pravljenja 'zuba'-'zazora', nazovi kako hoćeš, u bubnju i onda najčešće ručna ne drži nikako, a nožna opet hvata nejednako jer se napravio zazor od 1cm a pakna ima 8cm širine, pa nasjeda na taj rub od 1cm.
To ti pričam sa strane servisa koji radi od 84.e i u kojem se nagledalo s.anja sa bubnjevima i paknama. Diskovi i disk pločice su zakon, bez obzira koliki auto bio .