Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 31.10.2018., 01:14   #9537
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Da, boje ne koreliraju - Stereophile to tako radi. Mjerenja su mislim off-axis 30°. Prvi je Quad S-2 (https://www.stereophile.com/content/...r-measurements) od 999$, a drugi je Sonus Faber Guarnieri Tradition od 15,900$ (https://www.stereophile.com/content/...on-loudspeaker). Uzeo sam ih nasumce, pošto su slične veličine.

Vidiš, ja bi naslijepo odabrao drugi, zbog dubljeg basa i neutralnijeg midrangea. Ali i ovaj mali test pokazuje da su takva kao sasvim objektivna mjerenja misleading pošto si izabrao puno jeftiniji i vjerojatno lošiji zvučnik (ne znam, nisam ih čuo). Za mjerenja sam mislio prvenstveno na DAC-eve i pojačala, ali u dobroj mjeri se odnosi i na zvučnike - danas svi igraju nogomet
Trebao si linkat ove grafove:

Makar se i iz tih grafova ne da isčitat previše.
Dobar primjer grafa je:

Odabrao sam prvi jer mi se po grafovima čini da ima bolje rješene crossovere, tj. LPF i HPF.

Nije baš trivijalno u glavi sumirat logaritamske vrijednosti iz grafa Makar i na ovim grafovima nisu toliko različiti, osim što Quad ima baš gadan boost na 100Hz.
Oba zvučnika bi imala koristi od room correction algoritma (Dirac npr.).

Morao bi naći negdje u knjizi od Floyd Toola, ali uglavnom uspoređivao je u blind testovima zvučnik od 200$ i 20000$. U blind testu je uvijek pobijedio onaj od 200$, a u testovima gdje su mogli vidjeti zvučnik je uvijek pobjeđivao onaj od 20000$

Tako da nije u šoldima sve.
Ono što je zajedničko svim istraživanjima koje sam čitao je da korisnici preferiraju flat frequency response (što ne znači 100%, netko možda više voli boostan bas ili midrange), zato se zvučnici i pokušavaju dizajnirati sa što ravnijim frekvencijskim odzivom.

Ionako je do 300Hz veliki utjecaj soba gdje su smješteni zvučnici, tako da možeš imat i idealan frekvencijski odziv, ali to ne znači previše ako su smješteni u lošoj sobi/sobi koja nije akustički tretirana.

Citiraj:
Autor thunder11 Pregled postova
Klipsch R-15PM kupljeni u svibnju 2017. Računa garancija postoji. Mišljenja ?

Cijena 300€
Dosta su ih hvalili na reddit/budgetaudiophile.
Osobno ih nisam čuo, ali možeš tamo bacit oko.
messiah je offline   Reply With Quote