Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 30.10.2018., 01:34   #9534
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Ovaj gornji graf je apsolutno nemoguć za 99% onoga što bi bilo hi-fi. To je satelit iz komp 2.1 sustava koji košta 89,99kn. A većina ljudi u godinama niti ne čuje preko 12kHz tako da je upitno da li bi se taj roll-off čuo.

S druge strane, ovaj donji graf bi vjerojatno izgledao vrlo slično za 99% zvučnika na tržištu, osim razlika u basu zbog veličine. Dakle, od 3 do 300k kn. I kao takav je beskoristan.

Evo, reci mi što iščitavaš iz ovih mjerenja. Pa ću ti reći koji je skuplji i bolji, a koji jeftiniji i lošiji. Razlika u cijeni je 16x.

Ma uzeo sam prva 2 grafa s google images jer si napisao da su brojke dosegle savršenstvo. Možda smo se krivo shvatili. Ako misliš da su brojke dosegle savršenstvo u DAC-ovima, ampovima i izvorima zvuka, onda se slažemo
Ono što je bitno je soba i zvučnik.

Oba grafa koja sam linkao su loša. Ne prikazuje se cijeli frekvencijski spektar (od 20Hz do 20kHz), i primijenjen je 1/3 octave smoothing - trebao bi biti manji smoothing da se mogu vidjeti nepravilnosti.

Iz ova 2 grafa koja si linkao, ne piše baš previše info (i boje nisu identične) za pojedini driver.

Prvi je bolji, makar bi bilo korisnije da je na grafu prikazana suma, a ne odaziv svakog od drivera.

Također, ne piše da li je to on-axis ili off-axis response (ili sumiran). Može on-axis response biti super, a off-axis loš pa će taj zvučnik zvučati lošije nego drugi koji možda ima malo lošiji on-axis, ali dosta bolji off-axis response.

O kojim se zvučnicima radi?

Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
To nisam rekao. Ak uđem u dućan i provedem neko vrijeme s televizorom koji me zanima, i ako zadovolji moje prohtjeve, to je to. Ako je meni slika dobra, zabole me za kalibratore i sintetičke testove.
Dućan je prilično loše mjesto za odabir televizora. Svagdje je rasvjeta nabijena preko granice zdravog razuma i nećeš moći vidjeti koji je panel bolji. Vjerojatno će ti i LCD panel izgledati bolje od OLED panela. Kada te iste televizore staviš u zamračeno okruženje, dobit ćeš potpuno drugi dojam.

Zato je jednostavnije pročitati reviewe (s mjerenjima), od pouzdanih siteova. Instrumenti ne lažu, a ekipa na tim siteovima je obično dovoljno kvalificirana da ne sj*** mjerenja. Ali da ne idemo u off-topic, ovo je audio tema
messiah je offline   Reply With Quote