Citiraj:
Autor JC Denton
1.6 HDi ima lošiju reputaciju nego što stvarno je situacija. Kao i što 1.9 TDi ima reputaciju super-duper pouzdanog motora na kojem se niš ne kvari, a to nije baš tako. Svaka druga Škoda Octavia ili Golf V s tim motorom koje znam su do 300k km radili reparaciju turbine,a i česta je reparacija PD injektora. Dok recimo kod Puga ne znam nijednu 66kW varijantu 1.6HDi motora, a da je turbo vađen i repariran prije 300k km... dok je kod 80kW varijante valjda svaki na reparaciji prije 200k km
Što se tiče "neobičnih" dijelova koje sam morao kupovat za Puga.. ne znam previše, za sve što mi je trebalo je postojala zamjenska varijanta nekoliko proizvođača, ali ni originalni dijelovi često nisu bezobrazno skupi (pogotovo zato jer često ima i ponuda tvornički repariranih dijelova). Ali većinom mi nisu trebali "neobični" dijelovi pa nemam previše iskustva
Suma sumarum je i ovako da svi ti dizeli najčešće postaju preskupi za održavanje nakon cca 300-400k km, bez obzira o kakvoj reputaciji pričamo (probajte stavit sve troškove i izgubljeno vrijeme na papir pa ćete vidjet...). Iznimka su auti koji su stalno na otvorenoj cesti i rade ture 100km i više u komadu, u tom režimu se motori puno manje ispate hladno-toplo režimom, kao i lošim cestama (pa ovjes duže potraje). BTW, znam , ovako sad iz glave, 4 307ice 1.6HDi sa 66kW koji imaju preko 400k km i motori su još u dobrom stanju. Problem je što se onda već očekuje da se dogodi veći kvar pa ih se ljudi rješavaju. TDi motora se ne rješavaju jer je kod nas uvriježeno mišljenje da se das Auto nikad ne kvari.
Što se tiče prve 308-ice... nije redizajn (osim ako redizajnom ne smatraš doradu nosivog dijela konstrukcije i rekonstrukciju praktički svakog dijela auta), samo je na istoj, ali podosta dorađenoj, platformi kao i 307 (i C4, uključujući ovu zadnju). To što je stil sličan vuče priču iz dizajna 207-ice (koja je začetnik ondašnjeg stila/brandinga Peugeota), ali to je samo vanjska oplata, to je nebitno u cijeloj priči. 308-ica je u svemu bila puno bolji auto od 307ice. Osim u pouzdanosti/gremlinima  VTi motori su bili izvrsni performansama, ali očaj u pouzdanosti (trošili ulja bezrazložno puno, gasili se for no reason i sl.)
|
Krivi stav ... PSA uoće nema lošu reputaciju HDi motora. Naprotiv jedni su od najboljih motora uz TDI i JTD. Ja nisam pobornik VW-a za mene su talijani ali sam objektivan prema iskustvu koje imam. Ja francuza neću sigurno nikad više imat ... motor je tu najmanji problem (ako se referiramo na hdi).
1.9 TDI ima opravdanu reputaciju i najbolji je motor svog doba ... čak i ovi noviji mu nisu dorasli. Ja sam u firmi imao nekoliko Octavia redovito održavani i prodavali su privatim ljudima dalje sa 500000 km koji su ih dalje vozili preporodavali ili što već ... tak da puno toga ovisi o održavanju ne samo kod škoda nego općenito kod svih auta.
Ali generalno kad gledaš nije VW bezveze najprodavaniji i najcjenjenij auto ... svidlo se to vama ili ne ...
Što se tiče Pugeota ja ti mogu sad tu pisat elaborate sranja koja sam imao ja s tima autom i dvoje kolega koji još uvijek voze Peugeot. Zamjenskih dijelova nemaš toliko koliko imaš kod VW i nekih ostalih marki tipa FIAT.
Bio sam svako malo u PA dijelovima jer nije bilo zamijenskih i dijelovi baš nisu povoljni kako ti misliš.
Kvario se ili ne kvario ali naspram Peugeota kod Škode na prijeđenih 150000 km mogu ti na prste jedne ruke nabrojat kaj sam promijenio da je otišlo a da nije potrošni materijal (filter, ulje, kočnice, gume itd.). Samo ću ti reć za Peugeot da kvar kod kojeg mi je kap prelila čašu je da mi je jedno jutro kad sam išao na posao procurio mali kiler kabine na autu starom 6 godina ... znači to se kod ostalih auta događa kad postanu stare hrbine preko 20 godina ... tad sam popzdio i stavio ga u oglas 500 eura niže od najpovoljnijeg samo da se čim prije riješim tog smeća.
Za 308 mislim isključivo na dizajn koji je teški fail, radit novi model a iskopirao si prethodni 90% ... a za prince motorizaciju nemam kaj pričat, sve je već rečeno više puta.
Nije bez razloga proglašen najgorima automobilom i od strane top geara.