Tema: Automobili
View Single Post
Staro 29.10.2018., 22:41   #40149
JC Denton
dr. sc. tech. dipl. ing.
Moj komp

JC Denton's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor Xenon Pregled postova
Kupi dobre cjelogodišnje (može i te koje si naveo) i prst u uho ...

Neću reći nego znam da je ... i ne možeš mi uspoređivat to sa VW koncernom kod kojih dijelova ima na svakom čošku ...
Imam ja Škodu TDI PD jedini veći izdatak je set kvačila zbog zamašnjaka koji košta 500 eura. Za ostalo su sve stvarno pristupačne cijene a o puzdanosti uz redovito održavanje ne moram ni pričat. Svaka druga daško ima pola miliona kilometara. To kod Peugeot je malo teže za vidjet u tom broju.

Dok sam imao Peuegota 60% dijelova sam morao kupit original. Jer zamijenskog nije bilo ili je bilo toliko loše da nije potrajalo mjesec dana ... znači tu ne pričam o univezalnim dijelovima filterima i disk počicama (potrošni materijal). I ne daj bože da ti ode nekaj specifično onda si ga fasovao ...

A dizajn? Kao novi model (308) a auto je redizajan 307 redizajna.

1.6 HDi ima lošiju reputaciju nego što stvarno je situacija. Kao i što 1.9 TDi ima reputaciju super-duper pouzdanog motora na kojem se niš ne kvari, a to nije baš tako. Svaka druga Škoda Octavia ili Golf V s tim motorom koje znam su do 300k km radili reparaciju turbine,a i česta je reparacija PD injektora. Dok recimo kod Puga ne znam nijednu 66kW varijantu 1.6HDi motora, a da je turbo vađen i repariran prije 300k km... dok je kod 80kW varijante valjda svaki na reparaciji prije 200k km

Što se tiče "neobičnih" dijelova koje sam morao kupovat za Puga.. ne znam previše, za sve što mi je trebalo je postojala zamjenska varijanta nekoliko proizvođača, ali ni originalni dijelovi često nisu bezobrazno skupi (pogotovo zato jer često ima i ponuda tvornički repariranih dijelova). Ali većinom mi nisu trebali "neobični" dijelovi pa nemam previše iskustva

Suma sumarum je i ovako da svi ti dizeli najčešće postaju preskupi za održavanje nakon cca 300-400k km, bez obzira o kakvoj reputaciji pričamo (probajte stavit sve troškove i izgubljeno vrijeme na papir pa ćete vidjet...). Iznimka su auti koji su stalno na otvorenoj cesti i rade ture 100km i više u komadu, u tom režimu se motori puno manje ispate hladno-toplo režimom, kao i lošim cestama (pa ovjes duže potraje). BTW, znam , ovako sad iz glave, 4 307ice 1.6HDi sa 66kW koji imaju preko 400k km i motori su još u dobrom stanju. Problem je što se onda već očekuje da se dogodi veći kvar pa ih se ljudi rješavaju. TDi motora se ne rješavaju jer je kod nas uvriježeno mišljenje da se das Auto nikad ne kvari.

Što se tiče prve 308-ice... nije redizajn (osim ako redizajnom ne smatraš doradu nosivog dijela konstrukcije i rekonstrukciju praktički svakog dijela auta), samo je na istoj, ali podosta dorađenoj, platformi kao i 307 (i C4, uključujući ovu zadnju). To što je stil sličan vuče priču iz dizajna 207-ice (koja je začetnik ondašnjeg stila/brandinga Peugeota), ali to je samo vanjska oplata, to je nebitno u cijeloj priči. 308-ica je u svemu bila puno bolji auto od 307ice. Osim u pouzdanosti/gremlinima VTi motori su bili izvrsni performansama, ali očaj u pouzdanosti (trošili ulja bezrazložno puno, gasili se for no reason i sl.)
JC Denton je offline   Reply With Quote