View Single Post
Staro 23.10.2018., 23:09   #2361
sick_boy
Premium
Moj komp

sick_boy's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Citiraj:
Autor Jerry_nidžo Pregled postova
Evo ja sam se danas priključio na pokućni internet i mogu reći da sam se doslovno iznenadio brzinama.

download ide priko 20, da je bio i u pola manji bio bi zadovoljan.

A sad da kažem moje mišljenje o pokućnom iako sam i ja bio skeptičan poprilično čak sam i ovdje tražio neke savjete, a sad sam kud i kamo pametniji.

Prije svega pokućni internet (tako i homebox od vip-a) su osmišljeni za ruralna pšodručja a ne gradove i turistička mjesta.

Kad kažem ruralna područja prije svega mislim na Liku i dsalmatinska zaleđa gdje na velikom području živi mali broj stanovnika, a sva ta mjesta (kojem pripadam i ja) imaju jako lošu žičanu infrastrukturu te muku muče s brzinama jer su daleko od centrale, a nikome od operatera se ne isplati ulagati u žicu u mjesta koja izumiru. Vlasnik postojeće žice je tcom mada smo mi svi platili tu infrastrukturu.

E sad se tu uskočilo s pokućnim, homboxima i sl parirati tcomu i mislim da su pogodili.

Korisnici u gradovima pokućni internet u početku je bila možda i dobra ideja, no na kraju su sami korisnici zabili autogol, jer prelaskom na pokućne internete zagušili su i pokućni i mobilni internet.
Sad se vidi da od ovakvog interneta korisnici imaju samo glavobolje.

Gradovima je dostupna žičana infrastruktura od više operatera pa i optika te njima pokućni internet ne triba samo je bacanje para.

eto to je moje mišljenje
Sve je to OK, ali.... i u gradovima postoje naselja gdje je žica spora. Naime, u infrastrukturu se ulaže ako je veliki broj korisnika na malom području, dakle naselja sa stambenim zgradama. Tamo je i BNet razvukao kablovsku infrastrukturu, T-Com je povukao optiku itd. Dijelovi grada gdje su kuće nisu interesantni za neko veliko ulaganje, pa se oslanjamo na parice stare desetljećima, udaljenost od centrale se broji kilometrima itd. Vrlo često se dogodi da mirne ulice nedaleko od centra, ali gdje su samo kuće ne može dobiti više od 4 mbps preko parice. Pa mora na 4g, a operateri ne ulažu u povećanje kapaciteta baznih stanica, jer opet - premalo je ljudi na velikom području.

iBase MI980VF-4700EQ Motherboard
Intel Core I7-4700EQ (2.4-3.4Ghz, 4 cores, 8 threads)
16GB DDR3L RAM 1600 MHz
250 GB Samsung 860 Evo mSATA SSD
1TB Seagate Barracuda 7200 2.5" HDD
ATI RX550 4GB
Kolink Satellite mATX Cube Case
Delta Electronics GPS-350EB-200 A ATX 350W PSU
Acer 27" 1440p 75Hz Freesync IPS monitor
Cherry MX Board 1.0 keyboard, brown switches
LOGITECH G305 Lightspeed mouse
Arch Linux/Win 10

Lenovo Idepad 5 pro:
AMD Ryzen 7 6800HS