22.10.2018., 18:05
|
|
Registered User
Datum registracije: Jan 2017
|
Citiraj:
Autor sick_boy
MTU (Maximum Transmission Unit), izražen u byte-ovima, definira maksimalnu veličinu paketa na Network Layeru.
MSS (Maximum Segment Size), također izražen u byte-ovima, definira maksimalnu količinu podataka koju mrežni element može primiti u jednom TCP segmentu.
E sad - paket se sastoji od korisničkih informacija (dakle informacije koju želiš primiti, npr. tekst sa web stranice, slike...) i tzv. overheada - informacija specifičnih za TCP protokol. Veći MTU, veći paketi i više tebi korisnih informacija u manje byte-ova (jer će biti manje byte-ova koji sadržavaju protokol specifične informacije). No, downside je u činjenici da ako je i jedan bit pogrešno prenesen, cijeli paket se dropa i mora se ponovo poslati. Mislim da se upravo to događa ako je MTU podešen na defaultnih (ujedno i maksimalnih za Ethernet) 1500 byte-ova u mom slučaju. Ustvari paket je onda veličine 1518 byte-ova, od kojih je ovih 18 byte-ova overhead.
Ima tu još puno više detalja, a i ne sjećam se baš svega - ne radim već neko vrijeme kao mrežni admin.
Ono što tebe zanima je gdje ti možeš to podesiti na svom routeru, jelda? Kod mene se ti parametri nalaze na web sučelju routera u Advanced Settings - Router.
|
Imam isto Vipov Homebox ZTE ruter, ali nigdje u postavkama rutera ne vidim tu opciju.
|
|
|