View Single Post
Staro 22.10.2018., 12:10   #2347
selk
Registered User

Datum registracije: Jan 2017
Citiraj:
Autor sick_boy Pregled postova
Ekipa, evo moje iskustvo. Kupio sam VIP homebox router (zte mf283v), otključan na sve mreže. Uzeo tele2 pokućni (samo sim) i krenuo malo testirati.

Brzina super kad nema zagušenja (80/40), katastrofa kad je gužva (5 i manje download, upload nešto veći). Nije stvar signala već bandwitha - kad je napad na baznu stanicu, svi skupa dijelimo njihov uplink koji nije dovoljan da bi toliki broj korisnika imalo koliko-toliko dobru brzinu (bar 15-20 mbps down). No, primjetio sam i da na 4G, neovisno o zagušenju, ne radi Netflix niti Google Play, a neke stranice koje se učitavaju kako skrolamo (facebook, monitor), zapnu nakon 1-2 skrola mišem i neće se dalje učitati. Što se Playa i Netflixa tiče - sumnjao sam na zatvaranje nekih portova i sl., ali kad prebacim na 3G - sve radi. Poslao sam im mail sa opisom problema i nekim informacijama (kao npr. da sam provjerio i nisam na CGN-u, da sam forwardao port za Play na routeru i sl. - čisto da vide da baratam pojmovima).

Nakon dva tjedna (taman kad sam im mislio vratiti sim i reći - fala lijepo), nazvao me neki lik koji je znao što priča (dakle, nije neki student iz call centra) i savjetovao mi podešavanje mtu (maximum transmission unit) sa defaultnih 1500 na 1350 (morao sam podesiti i mss na 1300). I od tada - sve radi, brzina gotovo nikad ne pada ispod 10 (a i to je rijetko), ping nikad preko 30 (a znao je biti i preko 80 u vrijeme zagušenja). Netflix i Play rade na 4G, stranice se normalno učitavaju kako skrolam - uglavnom, za sada sam relativno zadovoljan. Da, u vrijeme najvećeg zagušenja brzina bi mogla biti veća, ali nije smak svijeta i najčešće čak i popodne i predvečer (kad je uobičajeno zagušenje) bude bar oko 30 mbps.
Jel možeš pojasniti što je to MTU i MSS i gdje se to nalazi i podešava. Hvala.
selk je online   Reply With Quote