View Single Post
Staro 21.10.2018., 20:24   #2369
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Manuel Calavera Pregled postova
Ne kužim tko je tako što mogao izvaliti kad je problem u arhitekturi, a ne nodeu. Node kao node, ako je ista stvar na različitim nodeovima, problem je i dalje tu. Na kraju krajeva kojekave spectre/meltdown pošasti obuhvaćaju razne generacije procesora, koji su na različitim nodeovima. Navodno čak nije dovoljno promjeniti niti mikroarhitekturu (tipa haswell-skylake i sl.) ako je svemu dalje baza "core" arhitektura koja ima iste temelje, dakle potrebne su značajne promjene arhitekture koje sigurno nećemo vidjeti prije 2020/2021, vjerojatno i kasnije. Intel naravno želi stvoriti drugačiju sliku, no do sada im tvrdnje ne idu na ruku
Citiraj:
Autor Gigi1 Pregled postova
Sve je Manuel napisao, samo bi nadodao da nitko tko iole prati sto se dogadja kod intela zna da nije bilo bas nikakve sanse da oni ove god. idu na 10nm sa 4+ jezgri, uostalom to smo i pisali ranije kada smo govorili o spectreu i meltownu te iducoj seriji.
Na webu su se pojavljivale spekulacije će Intel sa 9xxx serijom baš riješiti Spectre i Meltdown problem. Uostalom, prelazak s jednog proizvodnog procesa na drugi nije čisti copy/paste pa i tu postoji mogućnost rješavanja problema. Nažalost, ostala je ista arhitektura i isti proizvodni proces kao i kod starijih procesora tako da problem nije riješen. Zato sam i spomenuo, čini mi se da je 9xxx serija zapravo navrat-nanos izbačena takva kakva je, u 14 nm proizvodnom procesu sa svim manama samo zato da Intel ima konkurentan proizvod AMD-ovim na tržištu.
Sinac je offline   Reply With Quote