Citiraj:
Autor android-split
Upravo sam bija u spacve. Ima seljackih podova od cca 250kn na dalje. Neki su i na akciji od 25%. Druga i treca klasa.
Ono sta mene zanima. Jedan nam se svidija, al nije tretiran. Oni ne lakiraju, al mogu nauljit. On nam je reka da je sa lakom bolje, al ove nauljene je lakse reparirat ako je potrebno i da treba uljit svako (mislim) godinu ipo. 35kn kvadrat uljenja
|
Lak ti ajmo reci potpuno izolira drvo od vanjskih utjecaja. Ima dobrih lakova na bazi vode s kojima dobijes efekt matiranog poda, manje umjetnog sjaja, izgleda prirodnije.
Uljenje je isto dobra metoda al je parket osjetljiviji na vodu, hoce nabubriti masivni sloj ako voda dugo stoji na podu (tipa prosula se casa vode i nisi obrisao ispod stola). Osobno sam vidio puno slucajeva da viseslojni parket nabubri i kada je tretiran lakom - fuga je i dalje najslabija tocka gdje voda ulazi.
Uljenje radis svako par godina ugrubo, lakiranje tek kada vidis da je lak otisao u klinac (to moze biti i za 10 godina). Ako gledas na dugorocnost, gledaj parket koji ima masiv od 3mm navise, pa imas mesa za barem 2 brusenja/lakiranja.