View Single Post
Staro 14.10.2018., 18:16   #2696
slack
Registered User

slack's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor BsClocked Pregled postova
Ma daj ko korsti te ai suite za ventove bzvz,koristim scythe kaze fan controller ima jedno 10 g. natakano 8 ventilatora na njega preporuka.

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
Imam Fractal Design Define Mini kučište i samo jedan prednji ventilator je spojen na kontroler koji dolazi uz kučište.

Imao sam nekada fan kontroler za vrijeme Socket A procesora kada je to gotovo bila potreba jer je sve bilo još u povojima, PC scena se tek zahuktavala prema sadašnjem smjeru, ali danas ne želim nepotrebno zatrpavati kučište i očekujem da od ploče BIOS/UEFI kontrolira vrtnju kako spada i radi prema zadanom profilu što su ovi iz Asusa zasrali s pločama za Ryzen.

Volim kontrolu ventilatora ostaviti da se automatski prilagođava vanjskim uvjetima bez moje intervencije.

Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
Hynix stonoge (npr. GSkill Aegis 3000) rade sve bez beda, jedino kaj voltaža mora biti min. 1.35V, prašim na 1.4V, sa dropom 1.376V.
3 GHz postignuta bez xmpa, ručno samo voltaža dignuta, latencije sve ostavljene na auto. Možda bi se dalo i ocat, neda mi se zajebavat...
Otkako su te postavke, prestali svi bsodovi i slična sranja, mema pod opterećenjem(prime) nakon dva sata na 40 gradi.
Sve radi super.
Vidi kantu pod moj komp.

No, vratimo se Ausšus regulaciji ventova u biosu i softveru za Win (AI Šuster ili kako se već zove); još od davnina (P5Q serija) se zna da SpeedFan (definitivno referenca) ili slični programi na Asusu jednostavno ne rade kako treba, da ne govorim o blesiranju prilikom očitavanja rpma na pojedinim modelima ventova (neki Arctic, BeQuiet itd.), odnosno popizditisa sa skačučim brojevima okretaja iz nepoznatih razloga. Očito Asus još nije u biosu(pa ni win softveru) implementirao postavke za ventove koji imaju 4+ faze na motorima.
Koliko sam informiran, Asus koristi iste kontrolere za termal monitoring kao i ostali proizvođači(u 95% modela Nuvoton), no tu su i "famozni" AI čipovi od Asusa. Dali oni sabotiraju gore navedeno ili su usrali sa programiranjem softvera, ki bi ga znal.
Nije tragedija (ili je, za korisnike koji su uložili novac u Asus opremu), no siguran sam da su i ono svjesni problema, pa zašto im treba toliko vremena da to skrpaju?
Znam da ima modula sa Hynixom ovisno o tipu čipa koji rade bez problema kao tvoji, osim što tvoji nisu Ripjaws nego Aegis ali Samsung tradicionalno slovi kao sigurniji odabir jedino što su mislim i takvi moduli skuplji od onih sa Hynixom jer su overclockabilniji.

Gledao sam msi B350M Mortar i Bazooka modele te Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 između kojih se nisam mogao odlučiti, nužno je bilo da ploča ima 4 DIMM slota i dva dodatna headera za pomoćne ventilatore, u međuvremenu je izbačen Asusov TUF B350M te ponukan prijašnjim pozitivnim iskustvom s proizvodima od Asusa, odlučio sam kupiti tu ploču. Ima pozitivne reviewe glede OC-a, ali očito nitko nije primijetio da nešto ne valja sa kontrolom ventilatora i UEFI-em, barem ne u početku.

Nedopustivo je da jedan od najvećih proizvođača PC opreme, mislim da je ispred Gygabyte-a i msi-a, ima takve propuste.

Netko tamo ne radi dovoljno dobro svoj posao.

Rade takve glupave propuste a netko poput ABIT-a propadne, usput ECS i Biostar i dalje opstaju.

Koliko sam vidio na Interwebu, msi se trudi prezentirati na AMD OC sceni, rade priloge i tutoriale, bio sam sklon kupnji njihove ploče za Ryzena ali prevagnuo je Asus TUF koji mi sada zadaje glavobolje radi katastrofalne kontrole vrtnje CPU ventilatora.

Citiraj:
Autor Eladio Pregled postova
Imam gomilu ventova, i gigabytice (i prosla i sadasnja) imaju mogucnost svaki posebno kontrolirati, i to sve radi odlicno..
Imaju gomilu preseta u biosu, ali ja sam ih podesio manualno. restart i to je to
Gigabyte mi se zamjerio kada je njihova doduše vrlo jeftina ploča GA-G31M-S2L vrtjela suviše glasno ventilator od procesora usprkos silent postavkama ili kako se već zvalo na tadašnjem Award-ovom BIOS-u.

Izgleda da stalno imam problema s ventilatorima ili bolje rečeno, borbu s vjetrenjačama.

I mora ti sve raditi kako treba, ipak si kupio Aorus ploču koja je ono što su ROG ili Strix kod Asusa samo bez problema kao kod njih.
slack je offline   Reply With Quote