Hynix stonoge (npr. GSkill Aegis 3000) rade sve bez beda, jedino kaj voltaža mora biti min. 1.35V, prašim na 1.4V, sa dropom 1.376V.
3 GHz postignuta bez xmpa, ručno samo voltaža dignuta, latencije sve ostavljene na auto. Možda bi se dalo i ocat, neda mi se zajebavat...
Otkako su te postavke, prestali svi bsodovi i slična sranja, mema pod opterećenjem(prime) nakon dva sata na 40 gradi.
Sve radi super.
Vidi kantu pod moj komp.
No, vratimo se Ausšus regulaciji ventova u biosu i softveru za Win (AI Šuster ili kako se već zove); još od davnina (P5Q serija) se zna da SpeedFan (definitivno referenca) ili slični programi na Asusu jednostavno ne rade kako treba, da ne govorim o blesiranju prilikom očitavanja rpma na pojedinim modelima ventova (neki Arctic, BeQuiet itd.), odnosno popizditisa sa skačučim brojevima okretaja iz nepoznatih razloga. Očito Asus još nije u biosu(pa ni win softveru) implementirao postavke za ventove koji imaju 4+ faze na motorima.
Koliko sam informiran, Asus koristi iste kontrolere za termal monitoring kao i ostali proizvođači(u 95% modela Nuvoton), no tu su i "famozni" AI čipovi od Asusa. Dali oni sabotiraju gore navedeno ili su usrali sa programiranjem softvera, ki bi ga znal.
Nije tragedija (ili je, za korisnike koji su uložili novac u Asus opremu), no siguran sam da su i ono svjesni problema, pa zašto im treba toliko vremena da to skrpaju?