View Single Post
Staro 03.10.2018., 11:44   #655
Nybelung
Guest

Nismo mi hrvati izmislili 12cm. To je direktno prepisano iz europskih pravilnika, tj. preporuka, za našu klimatsku zonu. 12cm obicnog bijelog EPS-a, odnosno 10cm crnog. Vuna je između. Ako se malo potrudis možeš doći do original dokumenta. JUB je nekad na stranicama imao tablice za toplinski otpor po debljini EPS-a, pogledaj prvo tamo, vjerujem da imaju i ostali ako prokopaš web.
Za pasivne kuće, temeljitu obnovu starog objekta i novogradnju radi se obavezno energetski projekt u kojeg ulazi apsolutno sve, materijali u zidu, izolacije, otvori, krov... I ako platiš pošteno trebao bi dobiti i procjenu povrata investicije.

Ja sam nekad bio na prezentaciji za stiropor, kad je bio aktualan prelazak sa preporucenih 5cm na 10, odnosno 12. Povrat investicije, za konkretan projekt iz prezentacije, po tadašnjoj cijeni energenata je bio jednak. 3 godine. Dakle, bilo je isplativo ako si mogao podnijeti veću investiciju.

Ali kažem, što će tamo netko isplatiti fasadu za x godina, na nekakvoj "normiranoj" kući tebi ne znači ništa. Osim za kafanske rasprave.
  Reply With Quote