View Single Post
Staro 30.09.2018., 20:04   #14
Mac_F
Pauk mrežar
Moj komp

Mac_F's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
jer ja zaista svaki dan visim na forumu od mikrotika.
pretplatiš se na mail listu pa ti jave za kritične propuste i hitne nadogradnje

Citiraj:
ne volim update-at jer me uvijek strah da će se nešto zajebat u postupku.
onda ga drži na long-term verziji (bugfix po starom) koji se ne mijenja često, ne mijenjaju sintaksu, ne dodaju nove feature, ali krpaju rupe. Trenutni je 6.40.9

Citiraj:
@dado - imam backup na kompu. ali kad ga vratim, javi gore navedeni error.
sad sam već upogonio dosta toga, gledam u backup i dodajem stvari. jebe me prvenstveno ddns. neznam zašto neće update-at. koristim dynu i njihovu skriptu, ali ne radi.
i ok, update-at ću ga. jednostavno nisam išao za tim da bi se ovako neka glupost mogla dogodit.
Imaš .backup file ili /export sa routera? /export za neke stvari ne prolazi, pogotovo ako imaš defaultnu konfu, zato možeš resetirati na nulu sa "/system reset-configuration no-defaults=yes" pa primijeniti export. Backup bi trebalo restorati na istu verziju rOS-a na kojoj je napravljen, inače zna radit probleme.

Citiraj:
ako idem na autoupdate, javi da nema pristup netu, (can't resolve dns request).

malo mi je idiotski da je to glavni router, a nema pristup netu sam za sebe.
Malo vjerojatno, ali ako ti mikrotik-ov uplink interface ima privatnu adresu koja nije rutabilna, npr. privatni point-to-point /30 onda će ti probati sa te adrese pristupati internetu, što se može riješiti sa src-natom. Ne znam kakav ti je setup mreže za detaljnije upute.

A što se tiče firewalla ako hoćeš zabraniti sve izvana, mislim da to imaš u defaultnom firewallu gdje kaže chain=input action=drop src-address=!192.168.0.0 ili kaj je već lokalna iz koje želiš pristup. input chain ti nema veze sa routingom tj forwardingom.