Uzeo prošli tjedan zadnju srebrnu XA2.
Pošto paralelno imam službeni Huawei P9 kojim sam jako zadovoljan, uspoređivati ću Xperiu s njim.
Dimenzije:
XA2 je par mm manja, ali dosta deblja i teža, no bolje mi leži u ruci od P9. Jako me podsjeća dizajnom i kvalitetom na Lumiu 830.
Fingerprint senzor:
P9 se otključava instantno, XA2 treba skoro 2 sekunde i ne podržava nikakve dodatne akcije kao Huawei (listanje fotki itd...)
Ekran:
Iste dimenzije, rezolucija i ppi. P9 ima puno jači brightness na max. XA2 je na max u razini ugodnog, dok P9 prži za oči. Crnu boju prikazuje dosta bolje nego P9, a čini mi se da i ostale djeluju prirodnije. Lagano je i zaobljen prema bokovima.
Kamera:
Tek trebam napraviti usporedni foto test.
Probao sam 4k video i tu može izdržati nekoliko minuta prije nego izleti poruka o pregrijavanju, pa isključivanju kamere dok se ne ohladi.
U FHD modu, mislim da ima više problema s fokusiranjem u istim uvjetima nego P9
(isprobano na koncertu, tako da je bilo lošeg svjetla i dima). Nemam paralelni video, pa ne mogu usporediti.
Dopušta biranje između .x264 i .x265 kod 4k snimanja.
Upravo pokušavam otvoriti .x265 video snimljen njime na laptopu (i5 4210U i 8 GB RAM-a) i ovaj to ne može glatko reproducirati.
Na kraju, prezadovoljan sam zasad i mogu ga samo preporučiti. Fino radi, žvače sve što se stavi pred njega.
Još mu nisam neku manu našao, osim što u paketu ne ide QC punjač, no to je slučaj i s mnogim drugima.